Publicitat
Publicitat

Xarxes estivals

Per què ho fem? Quina necessitat tenim de mostrar el que fem a tothom? Per què ensenyem els peus o el cul?

Quan treballava de guia al Santuari de Meritxell sempre em quedava perplexa amb algunes situacions que es donaven, sobretot em fascinava el poc respecte vers un lloc sagrat que mostraven alguns visitants, i també els guies dels grups. Des de llavors, que em fixo molt més en el comportament de les persones i analitzo molt més al detall les conductes en segons quines ocasions.

Des que existeixen les xarxes socials tenim aquesta doble vida, la real i la virtual, que m’al·lucina encara molt més. I a l’estiu, l’activitat a les xarxes socials s’intensifica d’una manera desbordant: imatges de platges, paisatges paradisíacs, cartells de ‘tancat per vacances’, i el que és pitjor: fotos de peus a la sorra, de ‘mojitos’, de cames al sol, espardenyes, paelles (tot un clàssic), i 'selfies', moltes 'selfies'! sols, en parella, en família... Pur exhibicionisme. Per no parlar de les modes d’estiu com el 'sunburning' i o les 'selfies' de culs.

La qüestió és, per què ho fem? Quina necessitat tenim de mostrar el que fem a tothom? Per què ensenyem els peus o el cul? És una mena d’addicció, de narcisisme, que fa pensar. Què li està passant a la societat, i per què hem arribat a un punt on tot és vàlid?

Actuem per impuls, sense tenir en compte les conseqüències. I això es deu al fet que hi ha una estreta línia entre el que és real i el que és virtual: una gran part dels usuaris que utilitzen aquestes xarxes ho fan per exposar les seves emocions i el seu cos, sempre esperant l’aprovació dels demés, per així alimentar l’ego. D’aquesta manera aconseguim una satisfacció externa i augmentem l’autoestima i la confiança. Però a un preu molt alt!

El que és pitjor és que tothom sap on estem, amb qui, com, quan... amb els perills que això pot comportar i que no ens adonem. Des del meu punt de vista, se’ns està anant de les mans: relacions sentimentals, família, amics, treball i qualsevol cosa que demostri que tenim una vida estupenda i envejable.

A mi em fa por aquesta relació amb les xarxes socials. Més aviat pena. Ja ningú ens pregunta com estem i com han anat les vacances, perquè ja ho han vist publicat al nostre mur. I precisament això és el que estem construint, un mur entre les persones.