OPINIÓ
Opinió 15/08/2019

Un agost en moviment

i
David Abril
4 min

Els primers dies de l’agost d’enguany ben bé poden servir per desmentir allò de que som 'les Illes de la calma', sobretot en els mesos d’estiu, en què l’únic que sembla que té legitimitat per moure’s és el turisme i la festa.

Un bon grapat de mobilitzacions ciutadanes han omplert de moviment el mes en què cada vegada menys gent té el privilegi (abans, un dret) de gaudir de vacances.

La primera, l’amenaça de vaga dels treballadors i treballadores dels serveis de recollida municipal de fems de tots els ajuntaments de Balears, que reclamen un conveni autonòmic per al sector, per tal d’evitar que les multinacionals i UTE a les quals se solen adjudicar aquests contractes públics milionaris els deixin d’utilitzar com si fossin kleenex, amb dures condicions laborals i fortes diferències entre municipis. La vaga, de caràcter indefinit i que podria haver generat una situació de caos a partir del 20 d’agost, s’ha suspès de moment, atès que els empresaris s’han dignat si més no a asseure’s amb els representants sindicals a negociar. No ha estat l’única en l’àmbit laboral, ja que les kellys d’Eivissa, les cambreres de pis dels hotels, també han convocat vaga per als propers dies 24 i 25 d’agost, en rebuig a la sobreexplotació que pateixen, mentre la CEOE ha informat que farà campanyes de “sensibilització” adreçades als metges, perquè siguin conscients de l’impacte econòmic de les baixes per malaltia. És a dir, insensibilitzar els professionals sanitaris perquè la maquinària capitalista no s’aturi.

El feminisme tampoc no ha estat de mans plegades, i de la mà del Moviment Feminista de Mallorca s’ha fet la primera mobilització contra les violències masclistes a Magaluf, que ha esdevengut una destinació no sols d’excessos, sinó d’impunitat pel que fa als abusos sexuals i les violències contra les dones, que corren el risc de ser normalitzades en aquest indret conegut internacionalment. No hi han estat presents ni hi han donat suport els representants dels sectors habitualment preocupats per la imatge negativa que Magaluf projecta sobre el turisme local.

A Portocolom, les feministes han fet un recorregut reivindicatiu pels carrers d’aquest nucli costaner, proposant noms de dona per a determinades vies, i allà mateix, la plataforma Salvem Portocolom ha exigit que no es permeti la construcció d’hotels a la part antiga del nucli urbà, emparada per la normativa urbanística municipal.

Si bé s’ha convertit en un clàssic, les vacances reials a Marivent ja fa uns anys que solen ser rebudes amb protestes dels col·lectius republicans. Enguany, com no podia ser d’altra manera, també ha estat així, i Felip VI i la seva família han estat rebuts com mereixen, especialment en uns dies en què el monarca ha excedit el seu rol constitucional –com ja va fer amb el seu discurs després de l’1 d’octubre–, dient als representants del poble què han de fer i què no per formar govern al seu eximperi.

A la Monumental de Palma, els sectors més rancis de la societat amb l’aval del Tribunal Constitucional s’han sortit amb la seva, i després de tombar tot un seguit d’articles de la Llei de Benestar Animal votada majoritàriament al Parlament, com ara el que prohibia la mort de l’animal, i s’hi ha tornat a celebrar una correguda de toros a la nostra comunitat. Tot i els esforços de Cort per evitar-la, els taurins han celebrat amb orgull patri la seva festa, i fins i tot han replicat el que fa un parell d’anys feren un grup de guàrdies civils a Vilafranca: posar l’himne feixista del 'Cara al Sol' a 'todo trapo' perquè quedàs clar que són allà per una causa major, inclòs l’honorable Jorge Campos.

I el cap de setmana passat un grup de joves del grup d’activisme climàtic Extinction Rebellion que anaven amb bicicleta varen tallar la carretera del Passeig Marítim a l’altura de la catedral, en una nova acció per exigir compromisos i accions efectives en la lluita davant l’emergència climàtica, pocs dies després que Groenlàndia s’hagi descongelat, mentre seguim mirant cap a un altre costat com si no anàs amb nosaltres.

La darrera ha estat –i hauria de ser la primera de moltes– la convocada a Palma i Maó per part de la Plataforma Balears Acollim, en defensa del dret a la vida i l'acollida de les persones rescatades a la deriva al Mare Nostrum. Fa massa dies que l''Open Arms', amb més d'un centenar de persones rescatades a bord, no pot atracar a cap port. Tampoc a ports espanyols o de les Illes, on l'amenaça de sancions de fins a un milió d'euros és superior a la de les autoritats italianes, a pesar de Salvini. Tot això, amb rècord de pasteres arribades a les Illes, amb persones que s'hi han jugat la vida i que a diferència dels turistes que aquests dies ocupen ociosament les nostres platges, seran enviats a la Penísula i tancats a centres d'internament. Encara queda ens queda molt d’agost per endavant, i molta humanitat per recuperar.

stats