L'aliat Macron

Aquest divendres és una festa que ha de fer que el president francès se senti copríncep i ajudi a enfortir encara més els llaços d'amistat i el suport de l'estat gal

La visita del copríncep francès, Emmanuel Macron, està emmarcada dins de la tradició i s'ha de veure com una estada protocol·lària sense gaire continguts polítics. Però d'alguna manera pot ajudar perquè el copríncep conegui de primera mà el país i la seva realitat, més enllà del que li puguin explicar els seus assessors.

La figura del president de França és cabdal per a Andorra. Es tracta d'un estadista i de la persona que mana en una de les potències més influents en l'àmbit mundial. La bona sintonia amb els països veïns és necessària per a Andorra, i que Macron se senti veritablement copríncep d'Andorra per una dia probablement permetrà disposar de la seva influència quan sigui necessària.

Difícilment Macron s'involucrarà en afers que, com ja ha dit en alguna ocasió, "són interns" d'Andorra com l'avortament, i caldrà veure quina serà la seva reacció quan sigui interpel·lat pel  PS en un escenari de tanta rellevància com el Consell d'Europa. A ningú se li escapa que la visió del polític francès és molt diferent de la que té el copríncep episcopal, però sembla bastant improbable que Macron es posicioni de manera que la seva figura s'infiltri en temes que afecten els partits polítics andorrans i al Consell General. Només ho va fer  Sarzkozy quan es va posicionar clarament contra la falta informació d'Andorra i la seva etiqueta com a paradís fiscal.

No cal repetir amb insistència els avantatges que suposa tenir a França com aliat, i que el president gal sigui alhora copríncep d'Andorra representa una posició per al Principat de privilegi, com ho demostra la història i com s'ha de demostrar en el futur en una Europa que vol a Andorra més a prop i més controlada, també s'ha de dir. Fins a la data s'ha avançat molt i el reconeixement internacional avala les passes que s'han fet, però queda molt camí per recórrer i farà falta l'acompanyament de països amics, especialment de França.

Aquest divendres és una festa, és cert, un dia de visita ràpida del copríncep francès, però amb tota certesa ajudarà que el diàleg sigui molt més fluid i que Macron senti Andorra més a prop i senti alhora la necessitat de participar activament en aquells processos en què el suport de França pot ser essencial.