Si t'arreplego te l'endinyo

Ara podem parlar d’un 'pim-pam' però hi trobo a faltar alguna cosa més contundent i menys fina, potser un 'si t’arreplego te l’endinyo'

MARIA CUCURULL
MARIA CUCURULL filòloga. Coordinadora del butlletí de llengua InfoMigjorn

El centre de terminologia de la llengua catalana, el Termcat, té una col·lecció de Diccionaris en Línia que inclou gairebé un centenar de diccionaris terminològics. Potser no us n’heu adonat que n’hi ha de gemmologia, de fusteria o de robòtica industrial, però darrerament se n’ha publicat de sexualitat i erotisme i aquest cop sí que s’ha difós la notícia i se n’han fet ressò els mitjans.

Si volem una 'llengua normal' cal que estigui normalitzada en tots els àmbits i justament el terreny sexual és indispensable. El 1999 Conrad Son hi va aportar el seu granet de sorra amb 'Les excursionistes calentes', la primera pel·lícula pornogràfica doblada en català. Bé, de fet, m’imagino que els diàlegs no són gaire extensos i no sé si les onomatopeies es van doblar, però en tot cas, tota aportació a la llengua sempre és bona. Avui, 19 anys després, no només tenim una saga de pel·lícules de Conrad Son, sinó que també tenim un recull de 150 paraules relacionades amb el sexe i amb l’aval de la normativa.

Ara podem parlar d’un 'pim-pam' i també es recomana en segons quins contextos dir-ne 'dit-i-fet' o 'passa-que-t’he vist' però hi trobo a faltar alguna cosa més contundent i menys fina, potser un 'si t’arreplego te l’endinyo'. Tampoc hi he trobat els 'follamics' o els 'cardamics', però bé, hi podem trobar pràctiques menys habituals com el 'kokigami'. Dic que és menys habitual perquè jo no sabia que hi havia una pràctica sexual que consistia a fer una disfressa de paper al penis. Ara bé, el que més m’ha sorprès és el concepte 'vegà sexual', que designa aquelles persones veganes que únicament mantenen relacions sexuals amb altres vegans. Fascinant... Tampoc hi he trobat sinònims col·loquials de 'cardar' com ara 'catxar', 'fer un quiqui' o 'fer un polvo'. Per altra banda, hi tenen cabuda pràctiques sexuals com 'pèting', 'yoni' o 'mamilingus' però sembla que endreçar els col·loquialismes sempre és l’assignatura pendent. És una llàstima perquè probablement aniria molt bé que per acostar-nos als joves, per normalitzar molts termes que es diuen quotidianament, per estendre la llengua al Saló Eròtic de Barcelona, o bé per inspirar Conrad Son per doblar un nou film.