La banca andorrana, ferida de mort

Hi ha maneres i maneres d’informar. Els darrers dies Andorra ha estat en les portades de tot el món per un cas aïllat de males pràctiques que res té a veure amb la solvència del sistema bancari del país

Pot ser que hagueu començat a llegir aquesta columna perquè el títol hi convida. Sang i fetge, que això ven. Tot per l’audiència, al preu que sigui.

Vagi per endavant que el titular ni és meu, ni és cert. El vaig escoltar en una televisió. A 8TV per ser precisos. L’objectiu, captar l’interès dels teleespectadors amb un reclam alarmista. Segurament ho van aconseguir, però quan l’espectador va rascar una mica el vernís del titular va adonar-se que al darrera hi havia interpretacions de rumors malintencionats i llegendes urbanes impròpies del periodisme rigorós. Soroll, bàsicament soroll. Encendre el ventilador i dir el que fos era sinònim de "no canvieu de canal".

No és el mateix informar que hi ha hagut un accident mortal entre dos vehicles que recrear-se en explicar com en el xoc un nen va morir cremat atrapat entre la ferralla mentre els bombers no podien fer res per salvar-li la vida. Una crònica crua que l’audiència s’empassarà però que després vomitarà.

Hi ha maneres i maneres d’informar. Els darrers dies Andorra ha estat en les portades de tot el món per un cas aïllat de males pràctiques que res té a veure amb la solvència del sistema bancari del país. D’un fet concret se n’ha fet una generalitat que no respon a la realitat.

Si es tracta de tenir més lectors, més oients, més teleespectadors i més visites al web per créixer en la següent onada de l’EGM, és lamentable. Si és causat per la ignorància, pel periodisme indocumentat, la cosa em preocupa encara més.
Posar en el punt de mira i emetre judicis sobre tot un país per un cas concret és com dir que tots els americans beuen Coca-cola i masteguen xiclet.

Em quedo amb un post de la setmana passada que agafo prestat a Risto Mejide: bona gent, bon menjar, bones muntanyes, bon esport, bones compres, bon país ple de coses bones. #AndorraÉsMésQueBancs.