El cafè de Mordor

Sovint arriben a la taula d'una terrassa tasses amb un líquid que ha sortit directament de la forja amb què es van crear els Anells de Poder de Mordor, mentre la suor et surt a raig per unes glàndules sudoríferes convertides en aspersors

Hi ha dos esports que haurien de ser considerats olímpics: les carreres per agafar lloc a la platja el mes d'agost i l’aconseguir que et serveixin una beguda en una terrassa d'un bar. Encara que aquesta última hauria de ser considerada també com una disciplina de precisió. Cal contractar un equip d’astrònoms capaços de mesurar l’òrbita del cambrer, calcular les seves rutes i predir quan tornarà a passar a prop de la teva taula. I no confondre’l amb un capellà perquè ara que van amb ‘clergyman’ però sense alçacolls poden semblar el responsable de sala del Hammets Gastro Bar.

Si mai s’aconsegueix contactar amb un cambrer sigui mitjançant coloms missatgers, pel llenguatge de signes, pel mètode del xiulet gomerenc, o amb banderes de senyals s'ha de ser molt precís amb el que se li demana. Perquè, massa sovint, un cafè amb llet es converteix amb un cafè amb gel i una tònica normal apareix transformada amb una versió ‘pink’, dolça afruitada, amb sabor riba vermella i amb un bloc de gel com el que va enfonsar el Titànic. Tan perillós és el fred com la calor perquè sovint arriben a la taula cafès que han sortit directament de la forja amb què es van crear els Anells de Poder de Mordor, mentre la suor et surt a raig per unes glàndules sudoríferes convertides en aspersors. Justament ara, quan la majoria del que seiem a les terrasses semblem geranis transportats al desert d’Atacama.

Però els cambrers també són uns atletes, perquè als Jocs del Mediterrani a Tarragona, els d’un xiringuito travessaven el carril de competició de la triatló. I també són uns afortunats. De la boda de la filla de José María Aznar són els únics que no han estat imputats, perquè l’Audiència Nacional està a punt d’obrir diligències contra els músics per haver tocat ‘Los pajaritos’, tema que s’inclouria junt als d’Adam Molotov, Valtonyc, la Insurgencia i Pablo Hasel, els grans èxits dels rapers que han d’anar a la presó, en el recopilatori ‘The best of A.N., Top summer hits 2018’.  Perquè els cambrers i els músics són gent preparada, incòmoda per a la justícia i el poder.

Si aquest estiu, les urgències estan col·lapsades hi ha un truc que és anar a la terrassa d'un bar, i segur que un dels cambrers és metge. A més, a Espanya creuen que si un cambrer se’n va a treballar a Londres fuig el talent però, en canvi, si un ‘youtuber’ s’instal·la a Andorra, és un poca-solta.