Opinió 27/10/2014

El camí del foc

Un gran relat, un gran exercici de recerca de com una festa tan arrelada com la de fer rodar el foc a Andorra la Vella ha anat evolucionant amb el pas del temps

i
Albert Roig
1 min

Conèixer el passat per entendre el present i projectar-nos cap al futur. Aquesta és sens dubte la màxima que hom extreu després de veure 'El camí del foc', l'audiovisual produïda per Qucut Producció que ahir al vespre presentava l'Associació de Fallaires d'Andorra la Vella. Un documental que mostra el relat de la cremada de falles a la capital a partir de la recuperació de la memòria històrica, fonamentada principalment amb entrevistes als protagonistes d'adés i ara.

És un gran relat, un gran exercici de recerca de com una festa tan arrelada ha anat evolucionant amb el pas del temps, amb alts i baixos, i que ens explica com es rodava el foc la primera meitat del segle XX -amb rivalitat entre fallaires de diferents barris inclosa-, el pas pels moments crítics de la festa pels volts dels anys 50 i la seva posterior desaparició, i la recuperació de la tradició fallaire a partir del 1987 -no sense dificultats- fins arribar al dia d'avui.

Cada dia que passa, gràcies a aquesta recerca i recuperació de la memòria històrica, s'incorporen nous elements que passen a formar part de l'imaginari col·lectiu. Elements que enriqueixen la festa, que la impregnen de més emoció i de més sentiment, i que la fan perdurable en el temps. Perquè tal com deia el Santi ahir en acabar la projecció: el foc rodava, roda i rodarà.

stats