El cap i el nord

La memòria del SAAS recull 183 hospitalitzacions psiquiàtriques mentre augmenten els trastorns d'ansietat, les depressions i altres malalties mentals

Tinc el cervell convertit en un col·lisionador d'hadrons petant a tota potència mentre miro la memòria 2013 del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) amb 183 hospitalitzacions psiquiàtriques i 109 a la Unitat de Conductes Addictives (UCA).

La situació d'aquest país, que ha passat de l'hedonisme a l'austeritat, està tenint efectes devastadors amb l'augment dels trastorns d'ansietat, depressions i altres malalties mentals. Hi ha també un consum creixent d'alcohol i altres drogues, d'antidepressius i les urgències psiquiàtriques reben cada cop més adolescents inadaptats i amb comportaments desafiants.

La crisi econòmica i de valors ha portat a un punt en què és difícil diferenciar si es tracta de malalties de caràcter social o mental però que en tot cas requereixen una psicoteràpia. Sovint no n'hi ha prou amb els manuals d'autoajuda, caminar per alliberar endorfines, la vitamina B12, els olis de lavanda, elaborar una llista d'objectius petits i assumibles, escoltar música lenta, apuntar-se a un curset de ganxet o meditar. Isaac Asimov ja va pronosticar, fa 40 anys, que la psiquiatria seria l'especialitat mèdica més important l'any 2014. El que no va preveure és que les malalties mentals serien també l'objecte de molts estudis.

Segons un de la universitat de Sydney Occidental, els que van a dormir tard són més narcisistes, manipuladors i psicòpatics que els matiners. Com que em llevo aviat no em preocupa. No és el cas, però, de l'estudi de l'Institut Karolinska de Suècia perquè afirma que els professionals creatius tenen un 8% més de possibilitats de patir una depressió, una esquizofrènia o un trastorn d'ansietat. Kafka, Tolstoi o Virgina Wolf tenien molt talent però eren depressius.

La història de la literatura és plena de suïcidis com el de Sylvia Plath. La darrera paraula del poemari que va enviar a The Observer el dia que va morir era amor. Juntament amb sensibilitat, tendresa, tolerància i comprensió ens permetran tenir el cap molt ben moblat en un país que va perdent el nord.