OPINIÓ

Els carrers i sa Feixina

Quan era infant, estamparen una 'Història de les Balears en còmic' que després, l’any 2006, reeditaren. Era graciós perquè els anys s’havien escolat, la història havia continuat endavant i en una de les vinyetes finals del 2006 sortien els protagonistes a la porta del Parlament que sentien els tocs de les galtades que es pegaven els membres del primer Pacte de Progrés. La història, és clar, l’escriuen sempre els 'vencedors' i el llibre reapareixia a la llum en temps de Jaume Matas. Sortosament, venia a dir el còmic, el PP havia tornat per salvar-nos...

Ironia a banda, el que sí que és cert és que és endèmic de l’esquerra aquesta necessitat imperiosa que ha tingut sempre de posar-se d’acord –i no sempre hi ha reeixit– enfront d’una dreta que es presenta incòlume. Si el 2019 Biel Company necessita i suma prou amb un Ciudadanos crescut per ventura sabrà per què plora però fins que aquest moment no arribi l’esquerra ha estat sempre la de les bufetades i la dreta la disciplinada d’ençà del temps de la Guerra. De més enrere i tot!

I no és casual que tregui a col·lació la Guerra perquè aquesta legislatura caminava un dia pel carrer i vaig trobar un full volant de MÉS que destacava les grans aportacions d’aquest partit a Palma en matèria cultural durant el mandat actual. Òbviament, la lletra s’acabava aviat i presentava com un dels grans assoliments l’esbucament de sa Feixina, que si no l’han tomada des que vaig enviar l’article fins que surti publicat el diari –per entendre’ns, a la velocitat sideral que Cirer tomà el Pont des Tren– diria que el monòlit encara deu romandre allà on el vaig topar per darrera vegada.

El rellotge que s’aturarà el maig del 2019 també va fent el seu camí i una part dels votants de MÉS i la majoria dels de Podemos volen veure el monument en terra i, com que saben que no passarà –ara ja m’hi jug un sopar que no succeirà!–, les cúpules de llurs partits van neguitoses i han tractat de donar-los gat per llebre. Desbarat per desbarat, sembla que el batle Toni Noguera, sense consultar-ho amb els socis del PSIB, ja tenia les flamants plaques encomanades a l’empresa de Marratxí que normalment els hi fa per baratar els noms de les Vies Roma, Alemanya i Portugal, que passarien a dir-se, respectivament, dels Jurats la primera i del Gran i General Consell la unificació de les dues darreres. I també tenia enllestides 700 lletres per enviar als veïnats tot avisant-los del canvi. És evident que, a mi almanco, noms així m’havien de tocar el cor però trob que es poden reservar per altres bandes. Faria patxoca, per exemple, que als instituts de nova fornada de Son Ferragut o Son Ferriol, oïts els claustres, els acabassin anomenant IES dels Jurats o del Gran i General Consell.

Jo no afirmaré, com va dir Noguera, que Aina Calvo hagi estat la millor batlessa de Palma; però sí que reconec que durant el Segon Pacte de Progrés tant ella com Nanda Ramon realitzaren una feina magnífica a l’hora de canviar els noms dels carrers franquistes i que sàviament substituïren un Capità Salom per Alfons el Magnànim o batiaren amb el nom de Miquel Dolç la plaça Teniente Coronel Franco. Oportunament, també optaren per mantenir els noms de Via Roma, Portugal i Alemanya, encara que un estudi sobre toponímia urbana encarregat per l’Ajuntament del 2007 aconsellava que haurien d’anomenar-se del Gran i General Consell. Ho extrec del llibre 'Els carrers de Palma. Toponímia i patrimoni de la ciutat' del professor de la UIB Gabriel Bibiloni.

El mateix consistori progressista decidiria que, atès que tots sabem quin és l’origen franquista de sa Feixina, hi dipositaria una placa que recordàs totes les víctimes del conflicte bèl·lic bo i depurant-lo a més de qualsevol vestigi feixista. Però en aquesta tercera coalició els nous 'podemitas' no n’han tingut a bastament i, com que veuen que no esbucaran sa Feixina, intenten com a mínim esborrar aquest homenatge de la Dictadura als règims afins d’aquella època per salvaguardar-se davant els electors. Els nostres polítics municipals farien bé de deixar les coses tal qual. Sa Feixina dreta, amb la placa condemnatòria i neta de simbologia inadequada, les Vies Roma, Alemanya i Portugal talment, els veïnats d’aquests carrers, despreocupats del tragí d’haver de mudar de nom, cercar la millor ubicació possible per a aquests Jurats i Gran i General Consell i posar-se a fer feina tots plegats de bon ver pels problemes que realment afecten als ciutadans.