Opinió 05/02/2015

La causa del càncer

Crec que forma part de la naturalesa humana voler saber l’origen de les coses. Quan es tracta de malalties, accidents o catàstrofes, tenim la necessitat imperiosa de conèixer la causa de la fatalitat

i
Eva Arasa
2 min

Aquesta setmana, sense que tingués res a veure amb el Dia mundial contra el càncer, em vaig trobar en una conversa d’aquelles que m’incomoden. Fins i tot m’hauria arribat a posar de mala llet si no hagués estat entre amics. L’arrel anímica del càncer.

Crec que forma part de la naturalesa humana voler saber l’origen de les coses. Quan es tracta de malalties, accidents o catàstrofes, tenim la necessitat imperiosa de conèixer la causa de la fatalitat. El motiu és purament egoista i parteix del principi de causalitat. És a dir, estem convençuts que, si som capaços d’evitar la causa d’una desgràcia, ens estalviarem haver de patir-la.

Això és el que em molesta de les teories que vinculen l’estat (o estats) d’ànim al càncer, sense entrar en la qüestió de si tenen més o menys fonament: si circulen de boca en boca, als perfils de Facebook i als comptes de Twitter, és perquè algú es vol tranquil·litzar, ignorant que hi ha una lectura inversa. La lectura que si has patit un càncer, o l’ha patit algú de la teva família, és per culpa de no saber gestionar els sentiments o les emocions.

Dit això, i abans no se m’enfadi ningú, estic d’acord que som un tot i que la salut s’ha d’abordar de manera integral: salut física, mental i emocional. Entre això i establir relacions rígides causa-efecte, hi ha un món.

Per sort, mentre alguns tenim una conversa de cafè sobre el tema, al marge que haguem patit el càncer de més o menys a prop, n’hi ha que es dediquen a la investigació per trobar –ells sí– la causa i les possibles cures als diferents tipus i estadis de la malaltia. També hi ha els governs i els sistemes sanitaris, que poden destinar més o menys recursos, no només als tractaments, sinó també als programes de detecció precoç. I finalment hi ha les associacions solidàries amb els malalts o els seus familiars.

Felicitats, Associació Andorrana contra el Càncer, per la iniciativa de la polsera solidària. A veure si entre tots n’esgotem les existències.

stats