Un compost orgànic anomenat BPA

Científicament se’l coneix com Bisfenol A i se sol abreujar com BPA. És un compost orgànic que contenen bona part dels plàstics que usem diàriament. Nombrosos estudis li atribueixen efectes nocius sobre la salut

Científicament se’l coneix com Bisfenol A i se sol abreujar com BPA. És un compost orgànic que contenen bona part dels plàstics que usem diàriament. Nombrosos estudis li atribueixen efectes nocius sobre la salut. En estat pur pot generar irritació d’ulls i alteracions cutànies. La seva presència en segons quins plàstics fins i tot pot resultar tòxica. Diuen que té efectes sobre el sistema reproductor, sobre el cervell i el comportament, sobre el sistema cardiovascular i fins i tot de vegades pot actuar com a carcinogènic.

Les darreres setmanes hem estat exposats a altes dosis de BPA. El risc de contagi s’ha mirat de contenir amb actuacions i decisions que seran més o menys encertades però sens dubte encaminades a evitar efectes nocius per tot un país. S’ha actuat i s’està actuant en la protecció de més de 30.000 afectats. Les autoritats han endegat mesures enèrgiques, fent front a una situació complexa de manera responsable. I amb transparència, informant la ciutadania.

Malgrat la profilaxi, l’exposició al BPA continua sent elevada. L’afer s’ha polititzat i s’ha produït un conflicte en el flux d’informació. És el que en terminologia informàtica es coneix com error SDP, l’acrònim de 'Session Description Protocol'. Quan l’SDP falla, el protocol de comunicacions multimèdia no funciona. O el que és el mateix, quan l’SDP dóna error no és possible establir una connexió perquè no es reconeixen els estàndards d’Internet.

Casualitat o no, des de fa uns dies BPA i SDP capitalitzen més que mai l’atenció. Això, en comunicació política i institucional, es coneix com 'wag the dog'. La tècnica deu el seu nom a una pel·lícula americana que mostra com per tapar i eludir un escàndol s’aixeca una cortina de fum inventant una guerra contra Albània, un país desconegut per a la majoria dels americans.

Diuen que la millor defensa és un bon atac. I diuen també que la desinformació és la millor manera de contrarestar la informació. És una estratègia, i de vegades funciona. Tot i això, sóc dels que crec i reivindico que la millor de les estratègies és que deixem que els professionals de la profilaxi i la comunicació facin la seva feina sense interferències.