Opinió 09/02/2019

Alguna cosa es cou

Parlar una llengua no hauria de ser motiu de molèstia per a una altra persona

i
Agustí Mas
3 min

Fa temps que, malauradament, no tinc el mateix contacte que havia tingut temps enrere amb l’activisme lingüístic de Mallorca i les Balears per extensió. I el fet és que tinc la sensació que, a part del que ja de per si tenen les relacions socials, em perdo alguna cosa més que potser passa últimament a l’arxipèlag en matèria de llengua. En qüestió d’una o dues setmanes, he llegit tres notícies que, potser per si soles no tenen un pes notablement rellevant, però no deixa de sorprendre’m que sorgeixin juntes en tan poc temps. I és cert que pot ben ser una simple casualitat, aquesta correspondència temporal...!

La primera notícia té a veure amb aquell fenomen pel qual moltes persones desconegudes interaccionen en castellà sense ser conscients que totes elles són catalanoparlants. Això passa, per exemple, a les botigues o a les caixes dels supermercats. Si tots dos interlocutors tenen el català com a llengua materna, no té cap mena de sentit que es parlin en castellà! Simplement el que passa és que, davant del desconeixement de l’altra persona i de quin idioma parla, la conversa comença directament en castellà, no fos cas que l’altre no l’entengués i això la incomodés; una mostra més de com tenim d’inoculada la submissió lingüística en la nostra societat. Perquè parlar una llengua no hauria de ser motiu de molèstia per a una altra persona. Per revertir aquest hàbit absurd, l’Obra Cultural Balear ha iniciat una campanya motivant tothom a començar les converses en català. Ho fa amb un vídeo molt ben travat que ha compartit a les xarxes socials amb les etiquetes #BonDia i #ComençaAmbUnBonDia.

De fet, i enllaçant amb la segona notícia que he vist aquest dies, set de cada deu joves de les Illes, quan inicien una conversa en castellà i els contesten en català, continuen la conversa en català. És una informació que he trobat al nou compte de Twitter @LlenguaMallorca. L’ha obert aquest dimecres passat la direcció insular de Política lingüística del Consell de Mallorca. És un canal que vol recopilar i difondre totes les iniciatives i eines relacionades amb el foment de l'ús social de la llengua a Mallorca.

I l’última notícia a què em volia referir és la posada en marxa d’un altre compte de Twitter. En aquest cas, com a mostra de petit gest a favor de la normalització lingüística. Parlem de l'Agència d'Estratègia turística de les Illes Balears, que ha creat un compte per fer promoció turística en català. És @TurismeIB_CAT i se suma als que ja hi havia en castellà, anglès, francès, alemany i italià. El gest arriba després que la Plataforma per la llengua contactés amb aquest organisme per demanar que implementi l’ús del català en les seves accions. Sobretot, tenint en compte la gran quantitat de turistes catalanoparlants que visiten l’arxipèlag. La resposta va ser afirmativa, per bé que també indicava que mai se’ls havia demanat explícitament comunicar-se en català ni havien detectat la mancança d’un perfil de Twitter en la nostra llengua. Una resposta que diu molt sobre com estem! És com si a l’Algarve, a Portugal, en cap moment els passés pel cap no fer promoció turística en portuguès! Oi que seria insòlit? Doncs el cas que ens ocupa és així de tristament real i insòlit. En tot cas, encara que arribi tard, que comencin a tuitejar en català és una bona notícia. Tota pedra fa paret. I el fet que s’hagi fet aquest gest sense gaires dilacions, conjuntament amb aquesta petita eclosió de notícies que denoten consciència per la llengua a les Balears, demostra que hi ha una predisposició creixent envers la normalització lingüística. Alguna cosa es cou a les Balears!

stats