La crisi de BPA fa més forta Andorra

Andorra té una oportunitat d’or per treure’s d’una vegada per totes l’etiqueta negativa que massa mitjans de comunicació forans ens pengen cada dia a causa d’un fet aïllat. La llei que el Consell General aprovarà properament i que ha de regular els següents passos a seguir s’aplicarà per primer cop en un Estat europeu

El Govern ha de seguir actuant amb celeritat en la crisi de BPA. Ningú posa en dubte que les mesures que s’han pres i que es prendran els propers dies han de salvaguardar el lloc de treball dels 270 empleats de l’entitat intervinguda el passat 10 de març. Ningú qüestiona que cal protegir els clients.

No és un problema d’insolvència ni, per tant, de manca de recursos. La situació s’ha produït arran de les suposades males pràctiques que han comportat un bloqueig d’aquests recursos. Tots els corresponsals i dipositaris van tallar l’operativa en qüestió d’hores. Una reacció automàtica del sistema financer internacional que res té a veure amb la intervenció feta pel Govern per garantir el funcionament del banc. Avui, el més aviat possible, és important que dipòsits i recursos es puguin tornar a mobilitzar. La tranquil·litat per als clients arribarà quan es resolgui aquest bloqueig.

Els que n’entenen coincideixen que el Govern ha de moure fitxa ràpid. L’objectiu, fer efectiva la reestructuració ordenada de l’entitat. Amb la mateixa celeritat i determinació que ho ha fet fins ara, i amb la finalitat que la ciutadania i el sector financer no s’hagin de fer responsables de la situació causada per un cas concret de suposada mala praxi.

Afegeixen els mateixos experts que Andorra té una oportunitat d’or per treure’s d’una vegada per totes l’etiqueta negativa que massa mitjans de comunicació forans ens pengen cada dia a causa d’un fet aïllat. La llei que el Consell General aprovarà properament i que ha de regular els següents passos a seguir s’aplicarà per primer cop en un Estat europeu. I Andorra en pot sortir reforçada si s’actua amb determinació i rectitud. Donant exemple. Mostrant que dels errors se n’aprèn i que s’actua en conseqüència.

Diversos exemples a tenir en compte: la crisi financera ocasionada pel col·lapse dels tres principals bancs comercials d’Islàndia, el rescat de Bankia a Espanya, o la fallida de Lehman Brothers als Estats Units van acabar repercutint a empleats, clients i ciutadans. Un problema originat per uns pocs que acaba repercutint a molts, a tot un país.

En el marc d’aquest escenari el Govern ha d’emprendre un paquet de decisions que salvaguardin els treballadors i clients de BPA, i que protegeixin la ciutadania, el sistema financer i tots els sectors productius i de serveis del país. No s’entendria i no ajudaria a la bona imatge d’Andorra –no perdem de vista els esforços que s’estan fent des de fa anys per homologar-nos al món– que la responsabilitat hagués de ser assumida per empreses, treballadors i contribuents que no han tingut res a veure amb l’assumpte.