Opinió 26/07/2015

Era d’Ávila el Sancho?

Moltes vegades el carrer acaba superant al mateix personatge que li dóna el nom

i
Francesc Robert
3 min

De sempre m’ha cridat l’atenció saber l’origen dels noms dels carrers. És curiós com des d’un ajuntament es posa nom a una via pública amb l’objectiu d’homenatjar o guardar en el record a aquell qui dóna nom al carrer, però ai las!, moltes vegades el carrer acaba superant al mateix personatge que li dóna el nom. Per exemple a Barcelona tothom sap on és el carrer Balmes, el valor immobiliari que té, si fem una cerca al 'Google' posant Balmes ens sortirà tot un llistat de pisos en venda, de noms de bufets d’advocats, de consultors, d’empreses de prestigi, però rarament ens sortirà la història i la vida de la persona que hi ha al darrere del nom del carrer. No crec (i això és una suposició meva) que arribi al 2% del nombre dels vianants del carrer Balmes els que sàpiguen qui era Jaume Balmes i Urpià, filòsof catòlic del segle XIX que dóna nom al carrer. Tota la seva obra, tot el que va escriure, perquè finalment el seu nom sigui una de les capçaleres en les recerques immobiliàries a Internet. I de Pau Clarís? Què sabem de Pau Clarís? A part de ser un carrer de l’Eixample de Barcelona... Pobre canonge de la Seu, poc es devia imaginar al segle XVII que el seu nom seria sinònim de tràfic i embussos, però que gairebé cap dels conductors que circularien per l’asfalt que porta el seu nom sabria que circula per un carrer que homenatja el 94è president de la Generalitat.

Però a tot això hi ha un carrer de Barcelona que em crida especialment l’atenció, el carrer Sancho d’Ávila (o és Sancho Dávila?). L’associem al tanatori del Poble Nou, alguna vegada hem anat a donar algun condol. I moltes vegades parlem d’aquest carrer associant-lo a la mort; però no he vist ningú que es plantegi qui caram era aquest tal Sancho. Era un senyor que es deia Sancho i vivia a Àvila? Què curiós que dediquessin un carrer a un personatge tan anònim de la dita ciutat castellana, oi? O realment el carrer està dedicat a Sancho Dávila i ningú hi ha parat atenció i amb el pas del temps ho hem anat escrivint mal, canviant el Dávila pel d’Ávila que sona exactament igual? Doncs em temo que el que ha passat és això, i si és així, ja fa més anguniota perquè el Sancho Dávila, que no era d’Àvila sinó de Cadis, és un personatge una mica més escabrós. Cosí llunyà de Primo de Rivera, falangista del sector més proper a l’Alemanya Nazi, molt influent a la Falange i a l’Espanya franquista durant la Guerra Civil espanyola i els primers anys del franquisme i allunyat del poder després de la caiguda de l’alemanya nazi. En fi, tot un figura que va a tornar a viure posteriorment un moment de glòria amb la presidència de la Real Federación Española de Fútbol durant un curt període als anys 50.

Vaja, que a vegades val la pena parar un parell de minuts en saber qui hi ha al darrere dels noms dels carrers en comptes de veure-ho només com una simple adreça postal. Sobretot ara que està de moda eliminar bustos monàrquics (ep! Que ja em sembla bé!) podríem mirar d’esmenar noms com el del carrer Sancho Dávila, que per molta ràbia que faci l’exrei (que la fa!) més mania fa un falangista pro nazi.

stats