La Seu d’Urgell, 2025

Demanda a la ciutadania per ajudar a fer una Seu més cohesionada i innovadora

Em plau adreçar-me a tu per fer-te avinent el projecte de Compromís X La Seu per als propers anys: 'La Seu del 2025'. S'hauria realitzat el meu somni i el de molts si, entre tots, aconseguíssim:

  1. Una Seu que sigui un referent turístic gràcies al reconeixent de la Catedral com a Patrimoni de la Humanitat i a una millor promoció dels Parcs Naturals que tenim al nostre entorn.
  2. Una Seu referent a Catalunya en Cicles Formatius, que disposi de centenars d’estudiants d'arreu, en el nou Parc científic i del Coneixement de la Ciutadella.
  3. Una Seu en què el sector agroalimentari estigui encara més consolidat i hagi guanyat més prestigi. A més del formatge i la mantega, també ser reconeguts pels embotits, la carn de vedella i tot el ric mosaic d'artesans (de la mel, del formatge, de les melmelades, dels iogurts...).
  4. Una Seu on la fibra òptica sigui una realitat i, per tant, puguem competir amb igualtat de condicions amb les empreses més urbanes. Internet és un món molt gran per explotar des d’indrets allunyats per crear riquesa.
  5. Una Seu on el sector comercial hagi remuntat i sigui referent obligat per a tots els que hi vivim i també per als turistes que ens visitin. Una Seu que sigui destí turístic i de convencions empresarials, en què el sector hoteler hagi guanyat competitivitat i modernitat.
  6. Una Seu que hagi sabut respectar el seu entorn natural i potenciar l'aprofitament dels seus recursos amb una Planta Central de Biomassa que doni servei a equipaments públics i privats.
  7. Una Seu que hagi sabut fer valer les relacions històriques amb el Principat d'Andorra, per tal d'obtenir un millor estatus de fronterer per a les persones que vulguin treballar-hi. I, al mateix temps, que hagi trobat la complementarietat per tal d'aprofitar sinergies a partir de la nova situació d’obertura econòmica del Principat i els seus compromisos internacionals des del punt de vista fiscal.
  8. Una Seu que disposi d'un Hospital renovat i consolidat on s'hagin recuperat especialitats i llits, avui tancats. Una Seu que ofereixi una Residència per a la gent gran, de qualitat i amb capacitat suficient per atendre la demanda de la nostra comarca.
  9. Una Seu amb més de 100 pisos de lloguer per a joves i famílies amb pocs recursos, gestionats per l'Ajuntament i la Generalitat.
  10. Una Seu més neta i amb un espai públic més cuidat, on els serveis estiguin a l'alçada dels impostos que paguem. Una Seu amb un Ajuntament que tracti tothom igual i amb un urbanisme de qualitat que ajudi a mantenir la nostra identitat.

Una Seu referent al Pirineu que hagi recuperat funcions de capitalitat i, per tant, un dinamisme que possibiliti augmentar la població fins prop dels 15.000 habitants. Una Seu més ben comunicada, amb la carretera de Coll de Nargó a la Seu reformada i ja construït el túnel del Forat dels Tres Ponts; en què la N-260 -Eix Pirinenc- sigui una realitat renovada i l’aeroport estigui en ple funcionament.

En definitiva, una Seu amb més activitat econòmica, amb més gent i amb ganes de continuar sent la principal ciutat del Pirineu, pel seu dinamisme i la seva capacitat de crear. Una Seu en què dos vectors guiïn l'acció dels governs municipals: a) Coneixement (educació i cultura) i b) Sostenibilitat i respecte a la natura (responsabilitat envers les generacions futures). Una Seu cohesionada socialment, més innovadora i més cívica.

I tot això, per a què? Per oferir més oportunitats als nostres joves. Per consolidar una Seu amb un futur millor.
M'agradaria que els urgellencs i les urgellenques féssim una reflexió conjunta sobre aquestes matèries tan importants aquestes properes setmanes. Estic a la teva disposició per si vols fer-me arribar els teus suggeriments. Moltes gràcies!

Òscar Ordeig, candidat a alcalde de Compromís X La Seu