Opinió 06/06/2020

Un diari, un compromís col·lectiu

i
Editorial Ara Balears
2 min

PalmaDes del minut zero, vàrem concebre l’ARA Balears com un projecte col·lectiu. No tindria sentit que no ho fos. Com a mitjà de comunicació, sortia a caminar de la mà del diari ARA de Catalunya i gràcies també a la implicació de periodistes, empresaris i una representació diversa de la societat civil de les Illes. S’estrenava, un 23 de maig del 2013, com un compromís ferm amb el nostre país, la gent, l’educació, el territori, la innovació i la cultura i la llengua pròpies. Un compromís col·lectiu, un compromís cap a la col·lectivitat.

Després de set anys de singladura, 1.010 números en l’edició de paper i un minut a minut de les notícies en el diari digital que no s’ha aturat en tots aquests anys, el compromís s’ha refermat alhora que s’engrandia aquell sentit col·lectiu. Convençuts com estam, i així ho deixàvem escrit en el manifest fundacional, que el diari és dels qui el feim, però també dels qui, a través de la lectura, les respostes o el qüestionament, s’hi impliquen dia rere dia. Som tots plegats que, ben informats i cultivat l’esperit crític des d’una lectura i un pensament d’una certa exigència, guanyam capacitat de decidir quin futur volem per al nostre país.

Set anys després, mantenim la convicció que un mitjà de comunicació contribueix al desenvolupament d’un poble, si per damunt de tot hi posa honestedat en la manera de contar el que passa, vaUn diari, un compromís col·lectiu lentia en la denúncia dels abusos a persones o al patrimoni natural o cultural, i una gran fermesa en la defensa del bé comú. En època de grans canvis, també en la transmissió d’informació i opinions, amb un present convuls i un futur ple d’incerteses, hi hem d’avantposar el que hem establert com a lema propi: Ara més que mai, periodisme.

Si l’editorial d’un diari serveix habitualment per marcar el seu posicionament sobre els temes més rellevants, també el d’avui vol ser sobretot l’expressió d’un posicionament, el de la línia editorial que ens vàrem marcar i que, evolucionant al temps que evoluciona la societat, es manté respecte del paper que assumírem des del minut zero. Posicionament per mirar el país i el món d’una manera, amb tot l’interès i el respecte per la diversitat. Posicionament en la defensa dels drets de les persones i dels pobles, i posicionament també quan aquests drets són vulnerats. Hi insistim, per tot això: periodisme, ara més que mai. PS: Volíem celebrar el número 1.000 de l’ARA Balears. Poques setmanes abans, es declarava l’estat d’alarma. No era el moment, perquè per damunt de tot havíem de posar tots els sentits a saber què passava i contar-ho. Aquest és el nostre compromís: periodisme per intentar entendre el país i el món, el present, el passat i poder decidir el futur.

stats