La diligència

Als habituals problemes que hi ha a la carretera que uneix Andorra amb França s’hi han afegit els treballs d’asfaltat al tram entre el Pas de la Casa i Acs-dels-Tèrmes

Els extraterrestres han substituït els zombis en l’imaginari de molta gent. En el meu, però, continuen ben vives la RN20 i la RN22, les carreteres per accedir a França des d’Andorra. Perquè ara als talls, a les allaus, a les cues i a altres incidències s’hi afegeixen les obres.

Tens un aperitiu en territori andorrà a Escaldes-Engordany, el Tarter i Soldeu, amb semàfor i circulació alternativa. La traca final és evidentment en territori francès amb uns treballs d’asfaltat, aturades constants de trànsit i desviacions que et fan sentir com Shackleton encallat en el gel de l’Antàrtida, un emperador del sacre Imperi romanogermànic camí de Jerusalem en plena Creuada o com Sindbad el marí arribant a una illa on habiten els rocs, àguiles monstruoses que porten brillants al seu bec.

És evident que el clima d’aquesta zona i l’afluència de cotxes els mesos de juliol i d’agost obliga a fer treballs de condicionament a la tardor, abans de les primeres nevades però l’historial de les comunicacions terrestres amb França fa que acabis més cremat que un empleat d’Amazon.

Perquè després de travessar Tarascó i quan et sents igual que Bill Murray a ‘Atrapat en el temps’, et preguntes quan estarà a punt la desviació d’Acs-dels-Tèrmes, quan s’obrirà als dos sentits de la circulació el tram de Luzenac afectat per una esllavissada el març passat, quantes nits més estarà tancat aquest any el túnel de Foix i quan arribaran els 170 milions d’euros del Programa Operatiu de Cooperació Territorial (POCTEFA) de cooperació europea per evitar les allaus i el tancament de la carretera en el tram entre l’Ospitalet i el Pas de la Casa. I sobretot quan podràs anar a França a un ritme que no sigui el d’una diligència del salvatge Oest.

En solidaritat amb els treballadors d’Amazon i per recordar els periples per anar amb cotxe a França he volgut encarregar la diligència de Playmobil amb la caravana de bandits inclosa. A Amazon.fr m’informen que ho senten però que no poden enviar aquest producte a Andorra. Hi ha restriccions generals i geogràfiques. Jo em pensava que seria per culpa de la carretera.