L'efecte transformador de la cultura

Ens convé reflexionar sobre el paper de la cultura en la nostra societat i de quin tracte se li dona des dels poders

"La cultura té un efecte transformador pel simple fet d'existir". La frase pertany a l'inici del decàleg del projecte Mūtāre impulsat per la Fundació Carulla i que enumera els deu elements clau per transformar des de la cultura. O dit d'una altra manera, tal com ells ho defineixen: "Els elements que incrementen el poder transformador dels projectes culturals". Aquests passen, segons ens expliquen els seus impulsors, pel compromís amb els reptes socials, per fer una cultura per a totes les persones, la innovació artística i social, situar la persona al centre desenvolupant una mirada crítica per ser agent clau del canvi social, despertant el sentit crític de la societat i produint canvis reals en les relacions de poder... i a més, connectant el sistema educatiu amb la comunitat i el patrimoni cultural.

Aquests i d'altres són aspectes que contempla el decàleg de Mūtāre. Gens menyspreable, agosarat i, m'atreviria a dir, que incòmode segons per a quines classes dominants.

Davant d'aquests reptes un no pot fer altra cosa que reflexionar sobre el paper de la cultura en la nostra societat, de quin tracte se li dona des dels poders, que són els encarregats al final de transmetre les polítiques culturals. Hi ha qui només la concep com a entreteniment, un divertiment per al poble. Hi ha qui la importa com a espectacle per treure'n alguns rèdits econòmics puntuals, en el que podríem definir pa per avui i gana per demà. Però també hi ha qui la guarda en l'àmbit privat, gelós de compartir-la. I els qui fan els pressupostos d'una administració sovint la veuen només com un aparador que els fa quedar bé de cara a justificar inversions i tapar mala gestió en altres àmbits. Uns pocs, molt pocs, creuen que efectivament la cultura transforma i millora la societat. No sé si és perquè no s'hi creu en el poder transformador de la cultura o perquè realment s'és conscient dels canvis que pot produir en la societat, que difícilment veurem projectes d'aquestes característiques impulsats des de l'àmbit públic de casa nostra.