Opinió 28/09/2019

Una fallida dramàtica que hauríem d’enfocar com a oportunitat

2 min

La fallida del gegant Thomas Cook és un dels cops més greus que han rebut les Balears en les darreres dècades, des del punt de vista econòmic i , de retruc, també social. El monocultiu turístic de què viuen bona part de les famílies de les Illes, i la concentració d’un negoci que, en primera instància, depèn de molt poques empreses, multipliquen els efectes d’aquest cop. A hores d’ara, no es pot menystenir el drama que, si més no a curt termini, suposa el crac del touroperador britànic per als treballadors, les famílies i les petites i mitjanes empreses balears. Els deutes que deixa Thomas Cook i l’aturada en sec de la seva activitat preocupen especialment per les conseqüències immediates que poden tenir per als més dèbils del sector.

És, com dèiem, un sotrac que, a curt termini, és dramàtic, però que a la llarga les Balears haurien de saber enfocar com una oportunitat. Fa temps que els experts en turisme i en economia alerten de la pèrdua de competitivitat de les Illes i adverteixen de la necessitat urgent d’un canvi de model econòmic i turístic per afrontar el futur amb unes garanties socialment més rendibles. A més, aquest divendres, que va ser el Dia mundial del turisme, es parlà i molt del canvi que, des de fa anys, està experimentant aquesta activitat i el model de negoci que l’acompanya. És una transformació que, en tot cas, requereix molta prevenció si el que necessita és garantir un futur millor per a tots els que, directament o indirecta, en depenen.

Com s’explica al llarg de les pàgines del dossier que dedicam aquesta setmana a analitzar les causes i els efectes de la fallida de Thomas Cook, el seu crac no farà que els turistes deixin de venir a les Balears, però sí que convé atendre a la redistribució del negoci del gegant britànic que quedarà en mans de les plataformes tecnològiques i els macrofons d’inversió. L’alerta dels experts en aquest sentit és que són empreses amb pràctiques més agressives i menys respectuoses amb els treballadors, estan menys arrelades al territori, es preocupen menys pel seu impacte i són fiscalment més opaques.

Les Balears han d’aprofitar l’oportunitat que la fallida de Thomas Cook obre per a l’acceleració d’un canvi en el negoci, però cal ser molt curosos perquè aquesta transformació no empitjori la situació actual. En aquest sentit, correspon al Govern ser molt ferm amb la regulació i el control, alhora que, ara més que mai, hauria d’aprofitar la conjuntura per llançar mesures afavoridores d’una diversificació de l’economia que ens farà més competitius i més autònoms.

stats