El feixisme avança institucionalment

El dia 17 farà un any dels atemptats a Barcelona, i el rei d'aquest règim impune torna a amenaçar de presidir els actes de memòria i dol

Només d'acabar l'estiu s'exhumaran les restes del dictador Francisco Franco de la que ha estat la seva tomba des de fa més de quaranta anys. Així ho va comunicar el president del govern de l'estat espanyol, Pedro Sánchez. L'anunci retardava els terminis marcats i la justificació era que "si hem esperat quatre dècades, podem esperar unes setmanes més".

Aquestes setmanes de més han servit perquè gairebé 13.000 persones més que el juliol passat hagin visitat el Valle de los Caídos. Segons Patrimonio Nacional, unes 40.000 persones van voler veure amb els seus ulls la tomba del dictador només aquest juliol. Les previsions podrien superar els visitants de l'any anterior, més de 280.000 persones admirant la impunitat feta santuari.

Mentre Franco continua al mausoleu construït durant la dictadura per presoners republicans, 180 militars retirats van signar un manifest en defensa del seu llegat. Segons ells, la figura del "salvador d'Espanya" s'ha desvirtuat injustament i acusen l'esquerra de promoure idees perverses en contra del símbol de reconciliació que segueix al Valle de los Caídos. Impunitat feta manifest.

Alhora, el feixisme imaginat com decadent, reviu sota el paraigua institucional de partits polítics que reivindiquen accions com la viscuda a l'ajuntament de Reus. Militants i simpatitzants del partit taronja van despenjar la pancarta —l'alcalde l'ha tornat a penjar— que reclama la llibertat dels presos polítics. Tot seguit, a través d'un comunicat, Ciutadans s'adjudicava l'autoria de l'acció i la justificava per fer complir la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que insta a garantir la neutralitat i el respecte a la pluralitat dels ciutadans. Justícia aplicada per un mateix sota la seguretat que dona la impunitat existent i promoguda per un règim que morirà matant.

El feixisme avança si no se'l combat, sigui en la forma que sigui. Des d'encaputxats amenaçant amb ganivets, utilitzant escales per despenjar llaços i colpejar indistintament, fins a partits polítics amagats rere la complicitat estatal. A més a més, el dia 17 farà un any dels atemptats a Barcelona, i el rei d'aquest règim impune torna a amenaçar de presidir els actes de memòria i dol. La dignitat és la millor arma contra els despropòsits d'un feixisme que camina sense por, si no, no ens la voldrien prendre.