Amb flors a Maria

En una primavera marcada perquè la climatologia fa la guitza a moltes activitats a l'aire lliure, a Sant Julià de Lòria no hi ha cap problema

És un misteri tan insondable com la identitat de Jack l’esbudellador. Mentre tots els actes a l’aire lliure d’Andorra s’han convertit en amfibis, els de Sant Julià de Lòria es mantenen inalterables, ja sigui el Pedala’t o el Tomb Lauredià com també ho podrien ser la gimcana del Dia internacional del paper higiènic, la cursa de la salut prostàtica o la trobada pirinenca de recol·lectors de xicoies. Passa ara però succeïa abans quan s’organitzava aquella fira mensual al barri de Rocacorba. Podia diluviar tota la setmana que el cap de setmana feia bon temps.

És una parròquia molt religiosa, de devots de Canòlich i de Sanjosemaría, de creences forjades a cop de diapositives de mossèn Jaume alertant dels perills de l’infern als infants que es preparaven per a la comunió i de processons amb flors a Maria. A Sant Julià de Lòria sempre ha estat molt ben vista la gent que va a missa.

Per això a ningú no li estranyaria que els consellers comunals resessin el rosari abans de començar les juntes de govern o que s’emportin una capelleta portàtil com la dels toreros a les sessions de comú, sobretot si algun d’ells s’ha passat set temporades, cosa poc probable, escoltant el nom de Déu en els discursos del president Jed Barlet a l’’Ala oest de la Casa Blanca’. Perquè el molt catòlic Bartlet, era capaç de deixar fora de combat a una fonamentalista i homòfoba cristiana deixant-li anar versicles de la Bíblia amb més rapidesa que els de ‘LaTdP’ recitant l’alineació del Barça.

Arriben noves activitats a l’aire lliure i l’enigma és si les de Sant Julià de Lòria continuaran sense veure’s afectades per la climatologia i si estan beneïdes per algun dels miracles de ‘La vida de Brian’. Pel que pugui ser, els Vespres d’estiu s’han presentat a Sant Serni de Nagol. Més pel misticisme del lloc que no pas per la influència del sant que també és el patró de Pamplona. Perquè cada any per la seva festivitat plou a bots i barrals. Tant que els gegants i capgrossos fan unes rutines de natació sincronitzada dignes de Gemma Mengual i Ona Carbonell.