El forat del dònut

Segons la CASS, les ressonàncies magnètiques per habitant són equivalents al triple de la mitjana europea i es planteja reduir-les, per això és el moment d'anar a fer la que tenim pendent des de fa temps i entrar en una màquina estreta i sorollosa

Quan en una botiga de sabatilles esportives em pregunten si tinc petjada de pronador o supinador no sé que dir. L'únic que sé és que soc procastinador, que no té res a veure amb el tipus de peu i sí amb el fet de  de deixar per a més endavant accions o activitats que s' han d'atendre per altres més irrellevants i agradables.

Fa dies que m'haig de sotmetre a una ressonància magnètica però després d'escoltar dilluns els responsables de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) dient que aquestes proves, com les colonoscòpies, s'han de reduir perquè són l'equivalent al triple de la mitjana europea, he anat a un centre especialitzat. No les fan a l'hospital, cosa estranya, com també ho deu ser l'elevat nombre de cesàries, de malalties mentals o de casos de càncer per habitant.

Però d'això ningú en va parlar a la comissió legislativa de sanitat amb els directius de la CASS. A ells les ressonàncies els preocupen pel preu però a mi per l'efecte de posar-me dins d'una mena de gran dònut de color blanc o d'una inmensa rosquilla amb un forat per on hi passes tu i una llitera. I tot perquè un genoll grinyola com si fos la frontissa de la porta d'una mansió abandonada d'una pel·lícula de terror encara que, posteriorment, la sensació que has de tenir és la de Ryan Reynolds a 'Buried', que es desperta enterrat viu en un vell taüt de fusta.

Els que ja han passat per l'experiència diuen que el pitjor és el soroll de la màquina. Una simfonia de 'cla, cla, cla, cla, ploc, ploc, ploc, braaa, brraaa'. És molt possible que Chimo Bayo posés en marxa 'La ruta del bakalao' després de sobreviure a una ressonància magnètica per un dolor a l'esquena. Potser em puc emportar una gravadora i fer unes mescles com les del DJ John Talabot i sortir de la màquina demanant un gintònic havent escoltat el 'Màquina Total 5' durant mitja hora.

Tot i que, per tranquilitzar-te, els pacients consultats en una enquesta d'urgència em diuen que, gràcies a la tecnologia, això de les ressonàncies ja no és com abans. Encara que no sé si puc estar massa tranquil amb la innovació. Perquè dilluns vaig constatar que a punt d'entrar al 2018 ja va sent hora que la ciència solucioni un buit històric: els paraigües que resisteixin al vent.