L'informe indiferent de l'OSCE

La delegació europea ha fet una anàlisi excessivament superficial i obvia com és la campanya electoral a Andorra

L'informe que ha elaborat la delegació de l'OSCE sobre el procés electoral a Andorra és insuls i sense cap conclusió. No hi ha recomanacions ni observacions, siguin negatives o positives, i permet deduir que aquests dies de suposat treball de camp dels experts europeus de poc ha servit. Que Andorra és una democràcia avançada, moderna i homologada ja se sap. Però segurament, amb una mica d'observació de preguntes més afilades hagueren pogut detectar punts febles i forts que facin d'aquest informe una eina per treure conclusions i millorar.

Els observadors de l'OSCE, més concretament membres de l'Oficina de les Institucions Democràtiques i dels Drets Humans (ODIHR), no han detectat cap preocupació significativa en relació al procés electoral andorrà. Així ho recullen en les conclusions de l'informe que els dos experts de delegació han fet arran de la visita al Principat a mitjans del mes de febrer. En les reunions mantingudes amb els partits, mitjans de comunicació, membres de la societat civil i membres del Govern diuen que han pogut constatar, de forma general, un bon funcionament de la democràcia institucional, el respecte de les llibertats fonamentals així com un alt grau de transparència durant el procés electoral. "No es va expressar cap dubte relacionat amb el funcionament de les institucions democràtiques".

Tampoc és d'estranyar. La delegació no va requerir als mitjans de comunicació si es treballa amb plena llibertat, si tenen pressions de determinats sectors, si es pot parlar de tot amb llibertat, quines són les condicions de treball, o altres temes que són importants i que poden determinar l'objectivitat i el tractament informatiu en campanya electoral. És evident que sempre és millor una bona nota i una visió positiva per part dels organismes internacionals, però quan es fa un informe s'ha d'intentar aprofundir i no només interrogar pel funcionament d'un procés i d'una campanya que no es diferencia gaire de la de resta de països europeus, a excepció de la fórmula de les dues circumscripcions, la nacional i la parroquial.

La conclusió és que l'informe deixa tothom indiferent i amb la sensació que hi ha coses que no s'han tractat.