La llibreria i el llibreter

La passió per la lectura comença a la llibreria, als seus prestatges on hi reposen mil i un llibres a punt perquè els teus dits els agafin i que el llibreter amb la seva saviesa et recomani, t'aconselli, et convidi a llegir

Cada vegada que llegeixo un llibre ja no sóc la mateixa persona. Reconec que la frase no és meva, tampoc sabria dir on la vaig llegir, però la comparteixo plenament. L'Albert Serra, el director de cinema, deia no fa pas massa en una entrevista que li feia l'Antoni Bassas que "Si llegeixes un llibre dens, quan l’acabes tens una sensació de plenitud. En canvi, passes dues hores mirant vídeos a internet i acabes més buit i deprimit que abans de començar". (Jo potser no faria una afirmació tan categòrica sobre els vídeos a internet, perquè més d'un n'he trobat que m'han aportat coses, però sí que es cert que sempre m'ha omplert més un bon llibre, una bona lectura).

La passió per la lectura, però, comença a la llibreria, als seus prestatges on hi reposen mil i un llibres a punt perquè els teus dits els agafin i puguis fullejar-los, llegint des del resum de la contracoberta fins a la breu ressenya de l'autor, passant molt sovint per més d'una pàgina o capítol sencer. Un dels rituals a les sortides familiars visitant ciutats és el de cercar les seves llibreries mentre passegem pels carrers. Són espais per recloure's, punts de trobada, de descoberta, de coneixement malgrat que no totes les ciutats les fan visibles ni es mostren com espais oberts, però cada una d'elles té el seu encant, la seva màgia que t'atrau i que, d'una manera o altra, et mostren com és la gent d'aquell indret.

Tan important és la llibreria com el llibre i sobretot el llibreter que amb la seva saviesa et recomana, t'aconsella, et convida a llegir. Sempre m'ha intrigat saber si realment els llibreters s'hauran arribat a llegir tots els llibres de que ens parlen, però el que és ben cert és que ningú els hi pot treure aquest art innat que tenen de fer-nos llegir.