Opinió 29/01/2017

Llogo aquesta columna d'opinió

A psicòlegs, bibliotecaris, farandulers, professors, presidents d'escala... que tinguin alguna cosa interessant a dir perquè la resta l'aprenguem

2 min

Hi ha una desena d'opinadors, potser menys, que es reparteixen les columnes dels diaris del país. Veus les seves cares i els llegeixes un dia al Periòdic, un altre al Diari, al Bon Dia i a l'Ara.ad. Suposo que també deuen aparèixer sovint a la tele i a les ràdios del país.

Reduir una realitat, la dels creadors de corrents d'opinió, a una desena de veus o de visions, em sembla un paràmetre massa petit. No hi ha veus experimentades al país per il·lustrar-nos, cadascuna, de la temàtica que més domini?

A Catalunya existeix la figura de l'opinador professional. És aquella persona que sap de tot. És capaç de posar-se a la pell dels refugiats de Síria, de conèixer els motius de la victòria de Trump i de saber en quin moment del creixement lunar s'han d'ingerir certs aliments perquè les cèl·lules els sintetitzin de manera òptima.

A Andorra m'agradaria que no es pervertís la realitat com es fa 'a baix'. Perquè les columnes firmades per polítics defensaran sempre el seu partit i criticaran la resta de formacions. Els afins al Govern lloaran la funció pública i els opositors la menystindran. Sempre es repeteix el mateix patró i tot plegat ferumeja a un partidisme ranci i estret de mires.

Escolto sovint que es farà un referèndum sobre l'associació a la UE, però he llegit ben poca cosa sobre els pros i contres d'aquest vincle. He llegit ben poca gent que conegui aquest tema. Estaria bé, també, poder llegir sobre la reforma de la sanitat que planteja l'Executiu. Que algun metge, infermer o secretari de l'Hospital o d'una consulta privada ens ho expliqués. I així amb multitud de temes que són d'actualitat i que afecten bona part de la ciutadania.

No hi ha eminències, gent preparada o experimentada per opinar sobre temes que ens afectin? Psicòlegs, nutricionistes, astrònoms, esportistes, bibliotecaris, farandulers, professors, presidents d'escala... que tinguin alguna cosa interessant a dir perquè la resta l'aprenguem? Que ens serveixi per conèixer una mica millor en quin país vivim?

Des d'aquesta humil tribuna faig una crida als al·ludits/des perquè m'enviïn, a falguacil@ana.ad, alguna opinió contrastada sobre algun camp que dominin i que creguin que, per actualitat o quotidianitat, pugui interessar a la resta. Valoraré publicar les propostes directament en aquest mateix espai, firmades i contextualitzades, com no pot ser d'una altra manera.

L'intercanvi és senzill, cedeixo aquesta columna a canvi d'una opinió contrastada i útil. Si sabeu d'algú que reuneixi els requisits exposats, m'ho dieu i jo el contacto.

@quicualguacil

stats