AMB ÈMFASI

'El maestro del juicio final', de Leo Perutz

En aquesta novel·la assistim a una reunió de persones amb interessos artístics del tot elevats, intèrprets de música i oients refinadíssims. Coneixem un actor consagrat que viu l'eclipsi de la seva carrera i ha de representar en els propers dies ‘Ricard III’ de Shakespeare. Es respira una certa tensió a l’ambient, al gran actor li volen estalviar un ensurt terrible: el seu banc ha fet fallida i es troba absolutament arruïnat.

De sobte, dos trets: l’actor és mort. Ens acull a partir d’ara un relat policíac amb ingredients de literatura fantàstica.

Al començament el narrador ens diu:

“Todos nosotros no somos más que proyectos fallidos de la voluntad inmensa del Creador. Llevamos dentro un enemigo terrible y ni lo sospechamos” (pàg. 13)

Suïcidis induïts? On és el culpable?

Les investigacions del metge, el baró i l’enginyer, així com el neguit i la por hi són presents des del primer moment. Tots volen trobar una explicació que els tranquil·litzi, tot i que desconfien que les seves perquisicions els portin a una resposta que els aporti serenor. A poc a poc tot esdevé més complex; de cada vegada tots –ells i nosaltres, lectors– hi estem més implicats, d'aquí la seducció i l’espant que ens provoca la lectura.

Coneixem el savi Pfisterer, que resol qualsevol qüestió, recita dades concretes sense deixar de fer la feina que l’ocupa. Ho fa a canvi que la persona que li demana ajuda pagui la seva consumició.

“¡Qué pocas cosas sabemos los unos de los otros! Todos llevamos nuestro propio juicio final a cuestas” (pàg. 222)

Tenim a les mans una narració perfecta d’un Mestre imprescindible. Hi tornarem, de fet tindrem necessitat de tornar-hi, però… necessitarem un temps, ens hem de refer d’aquesta primera lectura que ens ha trasbalsat i seduït alhora.

És un clàssic imprescindible. De moment ens refugiem en les músiques que ens suggereix a les primeres pàgines –Brahms, Beethoven, Schubert–, que ens permeten establir un vincle amb les paraules que ens han atrapat.

FITXA DEL LLIBRE

'El maestro del juicio final'
Leo Perutz
Destino
Traducció de Jordi Ibáñez
18€
226 pàg.