Opinió 11/11/2016

La màgia s’ha acabat

Sovint escolto persones que comenten que el nostre país s’hauria de desmarcar de la resta i fer creure els interessats estrangers que les propietats són de primer nivell. Però res més lluny de la realitat

2 min

Hi ha una dita que diu que la cara és el mirall de l’ànima, doncs si ho extrapolem al sector immobiliari, l’estat d’un immoble és el reflex del seus propietaris.

La realitat és que al Principat d’Andorra i pel que fa als propietaris més autòctons, encara no s’han fet a la idea que és tant important que el seu immoble causi un impacte positiu al comprador com a l’agent immobiliari.

Doncs bé, el Principat d’Andorra pel que fa a la cura de la presentació d’espais no és el més sobresortint, ni de bon tros. En altres països, aquesta sensibilitat de tenir la propietat endreçada, neta, sobretot neta, i preparada perquè l’agent immobiliari faci un bon reportatge fotogràfic i l’edició de vídeo (amb el munt de treball que això comporta per l’agent immobiliari) sí que hi és més present. Per exemple, als Estats Units.

Els propietaris no poden pretendre aconseguir els màxims guanys possibles si cada vegada que l’agent immobiliari lluita posant a priori diners de la seva butxaca per aconseguir la venda, el propietari només fa que posar pals a les rodes des del principi.

La ‘màgia’ que hi havia durant del darrer i desastrós ‘boom’ immobiliari, on qualsevol propietat, sense tenir en compte el seu estat de conservació, es venia gairebé a qualsevol preu i per art de màgia, ja forma part del passat. La màgia s’ha acabat.

Els agents som professionals immobiliaris, no som el mag Merlí.

De res serveix posar en avís un propietari, encara que sigui amb molts dies d’antelació, per poder ajudar-lo a vendre el seu ‘problema’. El 90% dels peritatges amb la pertinent captació resulten ser un treball molt més tediós de l’habitual. És al·lucinant trobar-te l’estat en què t’han deixat l’immoble, totalment desendreçat i més brut que el dia que el vas veure per primera vegada.

L’ésser humà selecciona el que vol en primer lloc mitjançant la vista, és una selecció natural. Molts propietaris es pensen que els agents immobiliaris estem per endreçar-ho tot, recollir la roba del terra, fer els llits, recollir els plats de la cuina i per fer moltes més coses..., i esperen que l’agent immobiliari faci miracles amb els editors d’imatges i faci desaparèixer la brutícia, el desordre, etc.

Sovint escolto persones que comenten que el nostre país s’hauria de desmarcar de la resta, ser un país elitista i fer creure els interessats estrangers que les propietats són de primer nivell. Però res més lluny de la realitat. Hi ha molt pocs immobles que realment siguin d’alt nivell, que justifiquin el seu preu en tots els seus aspectes. És una realitat trobar immobles que, encara que estan ben situats (en zones privilegiades), els seus acabats interiors i equipament són mediocres.

Volem estar a l’autopista, però és que malauradament encara no hem ni entrat al carril d’acceleració.

A vegades, el problema d’una venda comença per la persona que te l'està demanant.

stats