Quan fa molta mandra pensar en un Govern ancorat en el segle passat

Segle XXI, any 2017, i la gestió tributària del l'IRPF no es pot fer amb qualsevol sistema operatiu i/o navegador

Ha començat una nova companya de l'IRPF. Des del dia 1 d'abril ja podem consultar l'autoliquidació i acceptar-la o no segons sigui el cas. I amb la campanya comença un nou mal de cap, que en cap cas passa per intentar evitar la tributació, al contrari. Sempre he cregut que l'IRPF, dins de la imperfecció de tots els marcs impositius, és el que ens acosta més a una societat on contribuïm als serveis pel que obtenim de benefici. Però subratllo la imperfecció del sistema tributari, perquè està concebut i dissenyat amb les pertinents escletxes per on uns s'escapen i altres hi veuen oportunitats, mentre alguns només paguem.

Però, al marge d'aquesta consideració d'un tribut mal regulat, el mal de cap ciutadà no parteix del sol fet que potser haurà de contribuir (pagar) més del que ho haurà fet mensualment, sinó que els símptomes del dolor comencen quan vols consultar per internet l'autoliquidació (així en diuen) que t'ha fet l'administració tributària.

Anotin la dada: segle XXI, any 2017, l'era digital, tot passa per Internet... i el primer avís que em trobo quan obro la pàgina corresponent és una alerta que el sistema operatiu del meu ordinador no és compatible i m'envia a un document en pdf que m'explica quines característiques ha de tenir perquè pugui complir amb les meves obligacions tributàries. Del document en diuen ‘Recomanacions tècniques’, en el qual m'informen que només puc fer la consulta si el meu sistema operatiu és Microsoft Windows i a través dels navegadors Internet Explorer o Firefox i que no és compatible amb cap altre navegador ni sistema operatiu.

Anotin una altra dada: 4 d'octubre del 2016, Consell General, sessió de control al Govern, ministre Jordi Cinca responent a preguntes del conseller general de l'oposició Gerard Alís. El ministre fa un ‘speech’ (tot i que no és gaire breu) defensant la metodologia emprada per la recaptació de l'esmentat tribut corresponent l'exercici del 2015. Reconeix algunes coses a millorar (que ell creu menors) com les declaracions telemàtiques i, en conseqüència, la necessitat d'ampliar a altres sistemes operatius i navegadors. Afirma taxativament que és una de les prioritats de cara a la segona campanya de l'IRPF, és a dir, la liquidació de l'exercici del 2016. (Si volen poden llegir el debat entre ministre i conseller en aquest enllaç).

Ja hem arribat a la campanya en qüestió, no s'ha complert res del que va dir en sessió parlamentària... tot continua igual!

A casa no treballem ni amb Windows ni amb l'Explorer des de fa uns quants anys, o  amb Linux o Apple i altres navegadors... Com nosaltres crec que no m'equivoco si afirmo que hi ha un gruix molt important de la població. Durant la liquidació de l'any passat ja van haver-hi queixes de ciutadans en aquest sentit, fins i tot articles d'opinió com el del David Gálvez.

No sé si hauré de pujar al cap de casa, com ja vaig fer ara fa un any, cercar entre papers, carpetes, bosses de mà i maletes, un dels primers portàtils que vam tenir (no llencem res a casa, me'l va regalar la Meri), intentar engegar-lo i cercar l'actualització de l'Internet Explorer o el Firefox i si és que l'antic sistema operatiu del Microsoft Windows encara me'l suporta. Crec però que, després de l'experiència de l'any passat, i que pensava que amb el compromís del ministre enguany ho tindríem superat, no em quedarà més remei que o bé cercar alguna amistat que em vulgui deixar el seu ordinador per fer la consulta, o bé anar a fer cua a l'administració tributària.

Ufff... en ple segle XXI fa molta mandra tenir un Govern ancorat en el segle passat.