El manifest dels abdominals

Repassant les llistes que han aparegut els darrers dies a favor i en contra del referèndum català apareixen algunes sorpreses

Convé mirar la lletra petita. Dels contractes, dels prospectes, dels manifestos i dels anuncis d’actes. La famosa Residencia de Estudiantes de Madrid ha acollit el cap de setmana passat el ‘Glamour Sport Summit’ amb Arantxa Sánchez, Maria Cadepe i Laura Escanes. A sota del nom hi figura el càrrec d’‘influencers’, tret del de Xuan Luan que també és ‘Urban-yogi’.

Com deia Don Sebastián, un personatge de la sarsuela ‘La verbena de la Paloma’, els temps (o alguna cosa semblant) avancen que és una barbaritat, però en una altra època i a la mateixa Residencia, els ‘influencers’ eren Lorca, Unamuno, Buñuel i Dalí, i els conferenciants Einstein, Marie Curie, Paul Valéry i Keynes. Tot i això, la llegendària institució no és cap recinte sagrat que no es pugui tacar amb els abdominals d’Elsa Pataky perquè tenen més consistència que molts dels intel·lectuals actuals.

En el manifest de les esquerres espanyoles contra el referèndum català apareixen com intel·lectuals Rosa Maria Sardà o Marisa Paredes. Això no és estrany en un país on Pablo Motos és el referent cultural, el programa de televisió més vist és la sèrie ‘La que se avecina’ i un torero borni fa onejar una bandera amb el pare putatiu del Piolín del vaixell ancorat al port de Barcelona. En el manifest dels 1.300 científics de tot el món que donen suport al referèndum català hi ha Paquito el Chocolatero, Lord Voldemort, Son Goku  i Kim Jong-un, al qual la lletra petita el presenta com “dictador democràtic”.

Sense ser acusat de tumultuari ni de sediciós m’entren unes ganes boges de fer una llista, però de la compra, com la de l’exjugador del Reial Madrid Manolo Sanchís amb les bales per a la 300 i el protector bucal, o confeccionar, com l’Arya Stark de ‘Joc de trons’, la de la venjança i anar esborrant noms. Sort que, com va dir ja fa alguns anys José Martí, en una frase atribuïda també a Josep Pla, "l’única firma digna d’un home és el que deixa escrit a les seves obres".