El nervi d'una societat

La gran força de la cultura popular i tradicional està precisament en la col·lectivitat

"La cultura popular, al final, és una forma de poder alternatiu". Aquesta afirmació tan contundent és de Josep Vicent Frechina, director del Cant al Ras de Massalfassar, en una entrevista al portal digital Vilaweb. El Cant al Ras de Massalfassar és una trobada anual de moltes persones del món de la música i del folklore que van pujant dalt d'un escenari, un a un de manera espontània, per cantar cançons tradicionals. Fa vint-i-tres anys que ho celebren i s'ha convertit en un punt inevitable de retrobament de músics, activistes, programadors i periodistes.

El que m'ha captivat més de l'entrevista a Frechina, però, és la concepció contundent que té de la cultura popular que defineix com el "nervi central de les societats" i "l'espai que compartim de coneixements, de creences i de conviccions". I més endavant en l'entrevista afirma que "les institucions han de fer un esforç immens perquè al cultura popular es puga expressar amb tota la seua plenitud", i continua explicant que "és una forma de poder alternatiu que normalment qüestiona el poder establert".

I és que la gran força de la cultura popular i tradicional està precisament en la col·lectivitat, en la unió de les persones per una finalitat comuna que acaba sent cohesionada, fomenta valors humanistes i preserva identitat, ens arrela.

Us imagineu que els candidats a cap de Govern en el seu discurs d'investidura de la setmana passada haguessin començat parlant de cultura? Però no parlant de cultura per quedar bé o per explicar museística, sinó que haguessin articulat les línies mestres de l'executiu que es proposaven encapçalar a partir de les polítiques culturals? Quedi clar, enteses des de la seva transversalitat i no pas per cada departament com han fet fins a dia d'avui tots els governs que hem tingut. La cultura és una eina transformadora de la societat i potser valdria la pena que els qui ens governaran comencessin a posar en valor aquest concepte per sobre d'altres basats en l'economicisme.