Si no critiques Trump no ets guai

Per què s’ha posat de moda criticar aquest home? Per què queda tan bé malparlar d’ell? Per què els americans ara s’hi manifesten en contra en comptes d’haver-lo aturat a les urnes?

Vagi per endavant que no combrego ni amb les formes ni amb les idees de Trump. Fet l’aclariment, em crida l’atenció que la premsa de tot el món, especialment l’europea, s’hagi omplert d’informació i opinió severament crítica amb aquest personatge. Tothom clama el cel i s’augura una catàstrofe d’abast planetari. Un individu així al capdavant de la Casa Blanca, i en conseqüència comandant en cap de l’exèrcit més bèstia del món és un perill per a la humanitat. I probablement ho sigui, com a mínim en qualitat d’amenaça.

Però, per què s’ha posat de moda criticar aquest home? Per què queda tan bé malparlar d’ell? Per què els americans ara s’hi manifesten en contra en comptes d’haver-lo aturat a les urnes? I el més singular del cas, amb quina legitimitat qüestionem des d’Europa el sistema electoral dels Estats Units? És gaire millor la manera com s’escullen aquí els mandataris?

Amb l’arribada de Trump al vell continent se li ha vist el plomall. S’ha fet bo allò que diuen de la palla en l’ull aliè i la biga en el d’un mateix. L’establishment europeu ha quedat retratat. Mentre a Brussel·les carreguen contra la política d’immigració de Trump, a les portes de la UE moren o malviuen milers de refugiats. Mentre en indrets o països com Calais, Melilla, Ceuta, Hongria, Sèrbia, Macedònia, Àustria, Noruega o Grècia s’aixequen parets i barreres de punxes, Europa té els nassos d’aixecar la veu contra el mur que els Estats Units farà a la frontera amb Mèxic. Tot un exercici de coherència, si senyor.

Comencem per arreglar els problemes de casa i després, amb els deures fets, i si toca, ja mirarem de convèncer el veí perquè no destorbi la convivència del condomini. O el que és el mateix, que abans de donar lliçons al món Europa es miri al mirall. Que doni resposta als problemes domèstics, que en són uns quants. El postureig, per a l’Instagram.   

Tornant a Trump, diu el Papa Francesc que no li agrada anticipar-se als esdeveniments. Que vol veure què farà el nou president americà abans d’actuar com a “profeta de calamitats”. Estic d’acord amb el pontífex jesuïta. Diria que ha entès que ser anti-Trump és una moda populista. Segurament perquè són molts els que no s’hi oposen per convicció ideològica o moral. Senzillament protesten perquè sí, perquè toca fer-ho per por al què diran o perquè ho han llegit a les xarxes. Prejutjar el 45è president dels Estats Units és guai. I dóna vots.