Empatx de xocolata

El centre d'Andorra s'ha omplert els darrers mesos de xocolateries, un fenomen difícil d'explicar

Això de la diversificació econòmica és un concepte tan ampli que potser inclou que s'obrin moltes botigues del mateix sector. Està succeint a Andorra amb les xocolateries que pugen a la mateixa velocitat que l'ascensor de 'Charlie i la fàbrica de xocolata'. Hem passat en un tres i no res de berenar pa amb xocolata a uns locals moderns amb tot tipus de preparacions a quina més sofisticada com els kebabs o el Waterloo (gofre de xocolata belga, gelat de crema catalana i de ratafia). Aquesta obertura massiva és un fenonem difícil d'explicar, més o menys, com els partits de la Champions a les 18.55 hores, que et deixen tan descol·locat com quan et fan fora d'un hotel a les onze del matí i tu et pensaves que era a les dotze.

El misteri de les botigues de xocolata ha despertat l'interès de Sebastià d'Arbó, dels assumpcionistes i dels de 'Cuarto Milenio' perquè si hi ha un aliment que ha generat més informes a favor i en contra és aquest. El darrer en publicar-se indica que la  negra afavoreix més la visió que la blanca. I aixeca passions sense que formi part de la dieta mediterrània. Vaig a la granja del costat a primera hora del matí i ja no queden croissants de xocolata. Això sí que és una fractura social.

Té, fins i tot, un dia internacional, el 13 de setembre, i un museu a Barcelona. Ha generat molta literatura, cançons, pel·lícules i frases fetes a l'estil 'les coses clares i el xocolata espès' però res que faci referència a que, de cop i volta, en un mateix lloc es començin a obrir botigues en emplaçaments cèntrics i lloguers alts sense tenir en compte que el canvi climàtic podria acabar amb la seva producció l'any 2050.

Pot ser una moda o una reivindicació ja que així com el puré de cigrons no és hummus i el d'alvocats no és guacamole, un vas de llet amb Nesquik no és una xocolata calenta o a la tassa. Sort també d'aquestes botigues perquè encara trobaríem algú en aquest país preguntant on viuen les palmeres de xocolata.