Amb pit i collons

Així va liderar el millor Barça de la història en Laporta, amb determinació i objectius clars

Així va liderar el millor Barça de la història en Laporta, amb determinació i objectius clars. Vaja, allò que el mateix president definia amb una expressió tan explícita com clarificadora: amb pit i collons. Perseverança, principis, i sobretot fidelitat a una creença, a un convenciment, a uns valors i a una manera d’entendre el futbol i, de retruc, d’entendre la vida.

Aquest divendres s’ha celebrat el segon aniversari del Papa Francesc al capdavant de l’Església. Han passat dos anys des que aquest capellà inconformista –com a bon jesuïta– agafava les regnes del catolicisme. I ho feia, des del primer dia, amb pit i collons.

M’explica algú que l’ha conegut de prop que no és tan progre com es mostra. Que no oblidem que, per davant d’altres coses, és capellà. Doncs què voleu que us digui. Hi puc estar més o menys d’acord si ho sabem contextualitzar perquè un Papa que ha estat capaç d’admetre les vergonyes de l’Església, que ha intervingut per relaxar les relacions entre Cuba i els Estats Units o que ha renunciat a privilegis i luxes pontificis, de tradicional en té més aviat poc.

Més que un Papa revolucionari diria que és un capellà emprenyat. Un humanista indignat amb les injustícies. Un home amb valors i convençut que hi ha coses que s’han de canviar. Un paio que li ha fotut pit i collons i que li ha plantat cara a l’autoritat anacrònica.

En Bergoglio ens ha recordat a tots que les persones són això mateix: persones. Que ni són ninots ni són un número a les estadístiques. Confiem que aquest Papa, decididament renovador i prudentment transgressor, continuï liderant una manera d’entendre la religió que per fi supera la foscor i combat la hipocresia a la qual ens tenien acostumats els seus predecessors. I confiem que els seus companys d’equip –alguns bisbes, capellans, arquebisbes, cardenals, sacerdots, arxiprestes, frares, monges i religiosos de tot pelatge que encara viuen al segle XIX- en prenguin bona nota.