Publicitat
Publicitat

Els polvorons de Darth Vader

Els polítics recorren cada cop més a un llenguatge fosc, burocràtic i tècnic que acaba confonent al ciutadà com en el cas de la Banca Privada d’Andorra

A vegades faig bromes que ningú entén, llegeixo alguns llibres, tinc BitCoins i no he penjat mai cap foto de menjar a Instagram. Semblaria un extraterrestre si no fos perquè el 95% del meu genoma és el mateix que fa 160.000 anys i que, per tant, continuo sent un homo sapiens del Paleolític i perquè cada cop em costa més entendre el que diuen els polítics.

M’he perdut del tot el cas de la Banca Privada d’Andorra i això que vaig aguantar, estoicament, tota la maratoniana sessió del Consell General dedicada a aquest tema. Els mateixos que proclamen transparència i acostament al ciutadà són els que fan un discurs més fosc i tenebrós que el grup F/E/A (Forces Elèctriques d'Andorra), menys clar que la llista de tasques diàries de Salvador Dalí, tan confús com una entrevista amb Belén Esteban i tan contradictori com l''amish' que utilitza un telèfon mòbil intel·ligent i que es justifica perquè el posa en una funda d’espart feta a mà del comerç just.

Parlen com si tinguessin por de la claredat, com si temessin que si els entengués el que volen dir, i serien capaços d’explicar-nos el funcionament d’una bombeta mentre la desenrosquen. Tot perquè estan convençuts que el seu prestigi es ressentiria si es fessin accessibles i comprensibles les seves idees. Per això s’amaguen sota un llenguatge burocràtic i tècnic que sol arribar a la població de la mateixa manera que si ens parlés Darth Vader menjant polvorons.

En alguns països han sorgit moviments en defensa d’una comunicació directa i senzilla en la vida política i econòmica. És el cas del  'Plain Language Movement' que té un exemple en la pàgina web gov.uk, un model de concisió i claredat. Hi entro sovint i m’ha estat més fàcil posar-me al dia dels 'Housing and local services' que de les declaracions del cap de Govern Antoni Martí sobre l’establiment de la pedagogia o la metodologia de transferències i competències.