BLOG GASTRONÒMIC

La psicologia del menjar

Són sorprenents les variables que presenta el senzill fet de menjar, no solament el que un ingereix, sinó la manera com ho fa, el seu refinament o no, el coneixement de productes i plats, o la relació amb altres cultures gastronòmiques

Umerto Eco, en el seu llibre 'La psicologia del vestir' ve a dir que l’abillament de la persona la defineix. A mi em sembla que tant o més succeeix amb la forma de menjar de cadascú.

Són sorprenents les variables que presenta el senzill fet de menjar, no solament el que un ingereix, sinó la manera com ho fa, el seu refinament o no, el coneixement de productes i plats, o la relació amb altres cultures gastronòmiques, entre d’altres. Tot ve a retratar alguns aspectes del comensal. Jo m’he fixat en el meu entorn en diversos àpats d’aquests de grups concrets, als quals la gent molt determinada hi som convidats. Hi ha els agraïts, tot és fantàstic, malgrat que no sàpiguen molt bé què és el que els serveixen. Com més exagerada és la decoració i més coloraines, millor (no saben que tot això ja està passat). Normalment són gent no iniciada, discreta i observadora, es fixen molt en la utilització de coberts, cristalleria, etc.

El golafre prefereix els guisats i salses i aprecia per damunt de tot la quantitat emplatada. Sol ser un hedonista, de companyia agradable. Bon bevedor, fins i tot acostuma a cantar al final dels àpats.

Al cursi quasi tot li sembla fora de lloc. No recorda que va passar per la fase d''agraït', ara sembla haver après quelcom i utilitza paraules estereotipades i frases fetes, però no sap argumentar les seves crítiques. Sol ser un ésser absolutament insofrible.

El sibarita, en la majoria dels casos ha menjat molt i bé, sap apreciar les diferències i no es deixa portar per l'esnobisme (molt de compte, ja que els cursis molt espavilats tracten de fer-se passar per aquests darrers).

Per fi hi ha el subjecte normal, el del sentit comú, el que jutja simplement d’acord amb les seves referències gustatives i així ho reconeix. Aprecia el que està ben fet, l'elegància de la simplicitat, la bona matèria prima i el servei correcte. A més, no tracta mai de pontificar. Sempre coincideix amb una persona intel·ligent.