Per què no un debat sobre l'avortament?

Caldria que s'exploressin les vies per avaluar si es pot tirar endavant la despenalització, si més no, en els tres supòsits bàsics

Novament el tema de l’ avortament torna a estar sobre la taula. I ara és actualitat i tema de debat arran de les diferents intervencions que s’han donat davant el comitè per a l’eliminació de la discriminació contra la dona (CEDAW). D’aquesta manera, mentre que des d’ Stop Violències es denuncia una situació que impedeix a les dones exercir el dret a decidir sobre el seu cos, la resta de la delegació andorrana defensa que la voluntat és donar suport a les dones que volen interrompre el seu embaràs, però que no es pot despenalitzar l’avortament per una qüestió institucional. Ara bé, la polèmica aquests dies és la que s’ha derivat sobre si la CASS abona o no aquestes interrupcions de l’embaràs. El cap de Govern, Xavier Espot, va negar que hi hagi reemborsaments dels avortaments de les dones que decideixin interrompre l’embaràs a l’estranger i va afegir que el que no fa la CASS és “anar a verificar si l’acte mèdic que li presenten és cert o no, i encara menys si s’han fet constar fora del nostre territori”.

Des de l’executiu s’incideix en què el més important és que hi hagi un suport a les dones i advoquen per la creació del centre de suport que portaven al programa electoral de Demòcrates. És cert que pot ser un avenç, però sembla del tot insuficient ja que del que es tracta és que les dones puguin interrompre el seu embaràs de forma voluntària, si aquesta és la seva voluntat, al país, amb totes les garanties i sense haver de fer-ho fora de les nostres fronteres. Perquè això fos una realitat caldria que es despenalitzés l’avortament, si més no, en els tres supòsits bàsics. Des de la força majoritària al Consell General s'ha reiterat en més d'una ocasió que aquesta despenalització és impossible ja que es posaria en risc l'equilibri institucional que regeix el país. Tot i ser un argument que es pot entendre el que caldria és que, si més no, s'obrís un debat i s'exploressin les vies per avaluar aquesta despenalització. Si al final d'aquest treball es comprovés, realment, que no és possible llavors aquests arguments de la majoria potser tindrien més força.