Opinió 09/04/2017

Feu servir el 'mans lliures'!

Per què a Barcelona no es veu ningú fent servir el mòbil mentre condueix? Perquè la multa és de 200 euros. A Andorra la infracció et costa... 18 euros miserables!

2 min

Quan un vehicle circula perillosament a poc a poc, el conductor del mateix té molts números d'anar conduint alhora que escrivint un missatge o mirant el telèfon mòbil.

També em passa com a conductor i em treu de polleguera. Semàfor en verd, i l'automòbil del davant no arrenca fins que no el pites i veus pel vidre com el conductor deixa el mòbil abans d'arrencar.

Com a vianant m'he estat fixant aquestes darreres setmanes i constato que és altíssim el número de conductors que circulen per les carreteres del país amb el coi 'd'aparatet' a la mà. Un dia em vaig quedar 7 o 8 minuts al costat del semàfor que hi ha entre el carrer Dr. Vilanova i l'Av Tarragona (a la rotonda del 'Festa') i aproximadament, un de cada cinc cotxes que passava feia servir el mòbil. La majoria el feia servir per parlar, i n'hi havia encara de més agosarats que conduïen mentre enviaven missatges.

No em vull passar de reaccionari, però coi, és que no cal anar a l'escola ni fer un curs de sensibilització per saber dels riscs que comporta no posar atenció a la carretera mentre es condueix. Amb l'agreujant que un error es pot pagar fatal tant per al conductor com sobretot per a tercers, i més si són vianants.

Per què a Barcelona no es veu ningú fent servir el mòbil mentre condueix? Perquè la multa per la infracció és de 200 euros i tres punts del carnet. A Andorra la infracció et costa... 18 euros miserables!

Hom pot pensar que el Codi de Circulació és obsolet. Però és que la darrera modificació és del novembre de 2013! Fins on m'arriba la memòria, fa 3 anys ja hi havia aplicacions de missatgeria instantània i altres 'gadgets', per això no entenc el motiu pel qual no es va tocar aquest apartat.

La majoria d'accidents de trànsit són per distraccions al volant. Doncs a veure si ens sensibilitzem una mica tots amb la causa.

Coda: Xifres de 2016. Sancions per:

Excessos de velocitat, 12.391.

No disposar del distintiu de la Inspecció Tècnica de Vehicles, 515.

Circular sense tenir assegurança o no poder presentar-la, 431.

No dur cordat el cinturó de seguretat, 244.

Utilitzar el mòbil durant la conducció, 117.

Coda 2: Capítol apart mereix el carrer Terra Vella, el 'far west' d'Andorra la Vella. L'espai sense llei. El carrer on el ziga-zaga que has de fer amb el cotxe per evitar els vehicles que estacionen en doble fila, als passos de vianants o en zones de càrrega i descàrrega, el repeteixes quan el recorres a peu per esquivar les tifes de gossos que hi ha escampades al llarg i ample de la vorera i els trossos de vidre dels gots trencats i les ampolles que han deixat els joves que la nit abans han fet 'botellón' abans d'entrar al 'Festa'.

stats