AMB ÈMFASI

'Una temporada en el purgatorio' de Dominick Dunne

El fill d’un comerciant arriba a estar molt ben situat a la llista dels més rics del món. Aquest patriarca mou els fils dels destins de la seva descendència, que han de ser els que facin assolir al clan el poder als més alts nivells... Per què no un fill president de la nació? Disposa dels diners, l’element imprescindible.
Tota la família assumeix el paper que li correspon per fer possibles els seus plans. Aquest fill predilecte és triat quan és un infant per interpretar el paper que el seu pare li ha concedit en els seus somnis. Tot els símptomes que fan dubtar de les capacitats del líder que s’està engendrat són silenciats amb diners. Els senyals que desqualifiquen el jove són infinits, però, al seu pare i més endavant als germans còmplices, res els fa defallir i fan que la societat vegi allò que ells es proposen.

El profund cinisme com a catòlics, la religió utilitzada per assolir les fites, per tranquil·litzar les consciències, mentir com un dret, per part de la mare, la més pietosa, l’exemple del clan. Entre les filles, personatges ‘secundaris’, trobem la líder que està al món per parir i manar, la víctima que és reclosa i oblidada perquè és boja, la rebel i llesta que dóna mostres de sentit comú i que és ‘eliminada’ per un alcoholisme que la du a un final fatal i també tenim la que, pel seu matrimoni, esdevé noble a Europa.

Tots els personatges de l’auca. El jove amic de ‘l’heroi’, que incorporen a la família quan és adolescent i a qui el pare ja ‘compra’ els primers treballs escolars per al seu fill, costum que té previst no deixar de practicar… Aquest aconsegueix allunyar-se del clan, viu un any a Europa i després esdevé cronista d’afers judicials i escriptor de novel·les policíaques, té talent i se li reconeix, però el record d’una complicitat a l’adolescència no el deixa en pau i decideix que es torni a obrir un cas que en el seu moment va quedar sense resoldre.

L’home que el pare va triar per a la glòria és un polític amb molt de futur, la família no ha deixat de créixer en prestigi.

Assistim a un judici en què cada representant del clan fa el seu paper i s’aconsegueix comprar de manera grollera la ‘innocència’, l’acusat treu partit d’aquest afer per rendibilitzar-lo en la seva carrera política.

Una crònica brillant, com ocorre amb la literatura de debò, una història que ens ajuda a conviure amb la ‘realitat’. Una vegada més, una recomanació sense reserves.

FITXA DEL LLIBRE

'Una temporada en el purgatorio'
Dominick Dunne
Traducció D'Eva Millet
473 pàg.
24,95 €