Opinió 17/10/2014

Temps per a la diplomàcia

Manhattan es col·lapsa i la ciutat s'atura per rebre presidents, cònsols, ambaixadors i tot tipus de representants de diferents països del món disposats a discutir sobre aspectes de repercussió mundial relacionats amb la pau, la seguretat, el medi ambient o els drets humans

i
Sara Canals
2 min

Nova York ha acollit recentment un dels esdeveniments polítics de l'any: la 69a sessió de l'Assemblea General de les Nacions Unides. Com cada mes de setembre, Manhattan es col·lapsa i la ciutat s'atura per rebre presidents, cònsols, ambaixadors i tot tipus de representants de diferents països del món disposats a discutir sobre aspectes de repercussió mundial relacionats amb la pau, la seguretat, el medi ambient o els drets humans.

Al 27è pis del gratacel 'Two United Nations Plaza' fa setmanes que es percep aquesta agitació i el volum de feina ha augmentat exponencialment. Allà s'hi troba la Missió Permanent del Principat d'Andorra a les Nacions Unides, els Estats Units, Canadà i Mèxic. Pocs dies abans que arrenqui la 69a sessió de l'Assemblea General tinc l'oportunitat de fer-hi una visita i reunir-me amb l'ambaixador, Narcís Casal.

Des de les oficines es pot veure l'East River i un magnífic horitzó de Brooklyn. És dissabte, però hi ha moviment: els tècnics fan un repàs a l'agenda prevista per als següents dies. Diumenge a la nit arriba el cap de Govern, Antoni Martí, acompanyat del ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que aprofitarà el viatge per reunir-se amb diferents autoritats de països com Portugal, Grècia, Eslovènia, Polònia, Malta, Trinitat i Tobago i Kirguizistan.

D'entre els actes que hi ha programats per a aquesta 69a sessió, Casal m'explica que Andorra participarà en la Cimera del Clima i en la Primera Iniciativa Global per a l'Educació. Coincidim que no deixa de ser sorprenent que un país com el nostre, estat-membre de l'ONU des de 1993, tingui el mateix pes que països com Xina, Japó, Índia o els Estats Units. El fet que siguem un dels 193 estats adherits a les Nacions Unides és una oportunitat d'adreçar-se al món i posicionar-se en diferents assumptes de transcendència internacional. També és una bona ocasió per establir lligams amb altres països i, per descomptat, donar a conèixer el Principat.

Per concloure aquesta setmana tan intensa, l'Ambaixada celebra una recepció on hi convida tots els andorrans que resideixen als Estats Units. A banda del cos diplomàtic, hi assisteixen des d'andorrans que treballen a Nova York fins a estudiants que es troben temporalment d'intercanvi als Estats Units. Ens expliquem com hem arribat fins aquí, com ens hem adaptat a aquest nou ritme de vida i fem broma sobre les diferències culturals entre andorrans i americans. El fet que siguem pocs—prop de 10 persones—no és una sorpresa. Això sí, durant unes hores aconseguim sentir-nos com a casa.

stats