Opinió 09/06/2017

Territori apte per a l’esport

El darrer repte que s’ha afegit al calendari és la celebració, al 2018, dels Jocs Special Olympics. Una cita que mobilitzarà milers de persones entre atletes, entrenadors, acompanyants, voluntaris, periodistes i organització

2 min

L’experiència d’Andorra i l’Alt Urgell en l’organització d’esdeveniments esportius ha fet que el Pirineu s’hagi guanyat un lloc en l’agenda de competicions nacionals i internacionals. El darrer repte que s’ha afegit al calendari és la celebració, al 2018, dels Jocs Special Olympics. Una cita que mobilitzarà milers de persones entre atletes, entrenadors, acompanyants, voluntaris, periodistes i organització.

El tret de sortida se situa a començaments de la dècada dels 90 del segle passat. Fa exactament 25 anys la Seu d’Urgell esdevenia subseu olímpica de Barcelona'92 amb la modalitat de piragüisme en aigües braves. Un any abans, el 1991, Andorra acollia els Jocs dels Petits Estats d’Europa, dels quals en va tornar a ser país organitzador el 2005 i, si tot va bé, repetirà al 2021.

L’esport és un valuós actiu en les relacions de bon veïnatge entre el Principat i el Pirineu català, especialment l’Alt Urgell. Etapes del Tour de França o la Vuelta a Espanya, la Copa del Món de natació sincronitzada, els campionats mundials de Trial, la Copa del Món d’esquí alpí o els campionats d’Espanya en categoria cadet masculí de bàsquet mobilitzen aficionats i voluntaris de banda i banda de la frontera.

Gràcies a l’esport, el territori es desenvolupa en equipaments i oferta. Clubs de l’elit del futbol, el bàsquet o l’handbol, seleccions nacionals de natació o waterpolo, equips de ciclisme, pilots de moto GP i tota mena d’esportistes d’alt nivell trien aquests paratges per posar-se a punt. Entre els il·lustres, Kilian Jornet, que sovint es deixa veure per la Cortinada, o Toni Bou, a Naturlàndia, en són dels més habituals. Però n’hi ha més. Molts més. Tots ells destaquen les bones condicions que el Pirineu ofereix per entrenar-se, amb unes instal·lacions que per si fos poc es completaran, en els propers anys, amb el Centre residencial en alçada medicoesportiu d’Andorra, el centre d’alt rendiment més alt d’Europa.

stats