L’EDITORIAL
Opinió 27/10/2018

En la transició energètica, s’hi ha d’involucrar tothom

2 min

Les Illes Balears no podem girar l’esquena a la transició energètica. Per a qualsevol país del món, el canvi cap a formes més sostenibles de produir i consumir energia és una necessitat ineludible, però les particularitats de les illes, d’uns territoris limitats, de recursos escassos i amb efectes del canvi climàtic més devastadors, fan que aquesta transició sigui encara més urgent i que requereixi la implicació de tothom, de tots els agents polítics, empresarials i socials, i de tots i cadascun de nosaltres.

En els dies que s’ha anunciat el tancament en dues fases de la central del Murterar, després de l’aprovació per part del Govern balear del projecte de llei de canvi climàtic i transició energètica i mentre entra al Parlament per a la seva aprovació definitiva, i en les setmanes que se succeeixen les jornades de debat que, organitzades per Aliança Mar Blava i l’European Climate Foundation, tenen com a objetiu preferent arribar al consens necessari i a la conscienciació de la imprescindible involucració de tothom, a l’ARA Balears hem volgut dedicar un dossier que deixi constància que la transició energètica no és un capritx, ni és només l’obligació que prové de la Unió Europea ni de la ratificació dels distints acords mundials. La transició energètica és una necessitat imperiosa i ha de ser una prioritat col·lectiva.

Cal destacar que el pacte d’esquerres que governa les Balears pot comptar com una de les seves principals fites l’immens treball de redacció i per arribar al màxim consens en la regulació de la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic. El projecte de llei elaborat és qualificat per gairebé tothom de valent i pioner. Però també cal recordar que les Balears, ara per ara, som a la coa de la coa del procés de transformació que fa anys s’hauria d’haver engegat i que tenim uns índexos de dependència energètica que s’acosten al 100%. En la darrera dècada, a les Illes no s’ha fet més que augmentar el consum i la demanda d’electricitat i s’ha baixat en la majoria dels índexos de sostenibilitat ambiental.

Els nivells de benestar d’un país estan directament vinculats amb la seva sostenibilitat ambiental, social i econòmica. En aquest sentit, la transició energètica ha de ser entesa com una qüestió de país, amb el convenciment de tothom que tota inversió per a un futur més sostenible és poca.

stats