El verí depèn de la dosi

Històries com la de l’Anna no tenen cap rellevància pública. Cap transcendència més enllà del benestar personal que la decisió li ha aportat

Té 32 anys i ha decidit deixar de fumar. Després de tres lustres encenent cigarretes a diari ha optat per desterrar un hàbit socialment mal vist. Diu que ara troba a faltar alguna cosa entre els dits, però se la veu decidida a no recaure. Quan va al restaurant ja no abandona la taula entre plat i plat per sortir al carrer. Quan es beu un cafè ja no necessita el fum i nicotina de complement. Diu, gratament sorpresa, que li ha canviat la vida. I dóna la raó als que li deien que fumar no li aportava res.  

Històries com la de l’Anna no tenen cap rellevància pública. Cap transcendència més enllà del benestar personal que la decisió li ha aportat. És una més de les moltes persones que després d’una llarga etapa enganxats al tabac es passen al bàndol dels exfumadors. Una mena de secta amb personatges per a tots els gustos. Des d’aferrissats defensors dels qui segueixen fent costat als que fumen a tort i a dret fins a criminalitzadors de tot el que tingui a veure amb el tabac.

És una evidència que el sector tabaquer ha retrocedit. La davallada en la venda i consum ha dut algunes indústries a reinventar-se. Recentment s’ha sabut que un important fabricant aposta per cigarretes sense combustió. Innovació per salvar un negoci en el punt de mira. Un exemple que aporta una mica de claror als productors de les nostres valls i que fa pensar que els auguris dels qui diuen que Andorra no se’n sortirà sense el tabac no són tan evidents.

Aquests hàbits socialment mal vistos, segons com es miri, potser no són els més dolents de tots. Com resa la dita, el verí depèn de la dosi. Ben cert. I si no que li ho preguntin als oncòlegs que alerten que els productes químics que s’utilitzen en l’elaboració de molts aliments o les substàncies amb què es tracten les collites afavoreixen, amb el temps, la proliferació de cèl·lules cancerígenes tan o més alarmants que les relacionades amb fum i nicotina.