Una visita molt més que d’estat

Ha servit per donar un reconeixement institucional visible a una de les comunitats de residents més importants del nostre país

Aquest dies, i coincidint amb la festivitat de Meritxell, hem tingut la visita del president de la República portuguesa, el senyor Marcelo Rebelo de Sousa.

Normalment aquestes visites d’alts mandataris estrangers tenen un component purament institucional. Unes visites que normalment només serveixen per escenificar les bones relacions diplomàtiques entre els dos estats i també per anunciar avenços significatius en temes concrets que impliquen els dos estats o la seva gent. Unes visites que en la majoria de casos poc impliquen de forma directa a la nostra ciutadania.

Aquesta visita, però, ha anat molt més enllà i podríem dir que ha servit per donar un reconeixement institucional visible a una de les comunitats de residents més importants del nostre país. Fet que no es dona gaire sovint. També hem pogut veure que no només reivindiquen el seu origen, la seva cultura i les seves tradicions, sinó que també agraeixen l’acollida i les oportunitats que els ha brindat el nostre país.

Com deia el senyor Síndic en el seu discurs pel Dia de Meritxell, aquesta comunitat ha contribuït de forma molt important, de formal literal i figurada, a construir el nostre país. I és que la realitat del nostre país no es pot entendre sense tenir en compte la incidència més que positiva que han tingut tots aquells que han vingut al nostre país a desenvolupar el seu projecte professional i que molts cops també han desenvolupat el seu projecte de vida.

Hi ha qui ha pogut pensar que fer aquesta visita, coincidint amb els actes de Meritxell, no ha estat una bona tria. Que aquest dia hauria de ser especialment pels andorrans, per reivindicar el nostre país, les nostres tradicions i la nostra andorranitat.

Jo trobo que és tot el contrari, que ha estat tot un encert. Perquè Andorra és essencialment un país d’acollida i que aspira que totes les persones que venen al nostre país s’hi integrin i es facin seves la nostra llengua, cultura i tradicions sense en cap cas voler que renunciïn a la seva llengua, cultura i tradicions.

Encara ens queda molt de camí per recórrer en aquest sentit però amb actes com els que s’han fet amb la visita del president de Portugal crec fermament que ens apropem més a aquest objectiu.