Quan viure costa tant

Una persona necessita 1.200 euros per passar el mes

El cost de la vida d'una llar unipersonal oscil·la entre els 1.050 i els 1.200 euros al mes per fer front a les despeses mínimes, cosa que fa entre 12.700 i 14.400 euros anuals. Les xifres s'han donat a conèixer aquest dimarts en la presentació de l'informe de l'estudi del cost real de vida al Principat d'Andorra elaborat pel departament d'Estadística del Govern. I una altra dada esfereïdora: el 2,4% de la població es troba en situació de privació material severa i el 41,4% del total de la població declara que les despeses de la llar suposen una càrrega feixuga.

Ens creiem un país ric quan parlem del PIB o de rendes per càpita i resulta que la població viu en una precarietat preocupant.

I hi ha una altra pregunta: qui pot viure amb unes despeses mensuals de 1.200 euros al més? No es tracta ja del salari mínim que el Govern ha anat incrementant progressivament, sinó que en molts sectors els salaris amb prou feines superen els mil euros.

Una població pobra és un país pobre i una economia pobra. La crisi s'ha carregat la classe mitjana en els països desenvolupats i n'hi ha qui ja augura per d'aquí poc una altra crisi econòmica. Qui quedarà dempeus?

Andorra no es nodreix de multimilionaris russos o d'altres nacionalitats. El nostre és un turisme de 'low cost', més aviat de classe mitjana que fins ara es podia permetre una escapada, un bon àpat i alguna compra interessant.

Perquè si la situació a Andorra és poc suggestiva, només cal mirar amunt i avall per veure com està la situació: d'una banda gent que treballa considerada pobra, i a l'altra els 'armilles grocs', que s'han de definir com a classe mitjana-baixa que se sent desemparada i cada cop vivint pitjor.

Fa anys un mileurista era considerada una persona amb un salari ridícul. Avui viure a Andorra costa 1.200 euros per persona i mes.

Sense diners no hi ha consum, no hi ha vendes, no hi ha alegria econòmica. No tot està en mans del Govern. No fa gaire qui era president de la CEA, Xavier Altimir, va recomanar revisar a l'alça els salaris. Va ser una carta als Reis d'Orient.