El vol dels comtes

La marxa de Puigdemont cap a Brussel·les recorda la maniobra irlandesa coneguda com a ‘Imeacht na nlarlaí’ 

Una amiga irlandesa que està molt al cas de la qüestió catalana em va dir, en veure que el president Puigdemont se n’anava cap a Brussel·les, que la maniobra li recordava l’episodi de la història irlandesa, conegut com ‘Imeacht na nlarlaí’, ‘El vol dels comtes’. El 4 de setembre de 1607, Aodh Mor Ó Neill, comte de Tír Eoghain, i Aodh Ruadh Ó Domhnaill, rei de Tír Chonnaill (l’actual Donegal), van fugir cap a l’exili, després de la guerra dels Nou Anys a l’Ulster. Amb noranta fidels van salpar en un vaixell francès del port de Ráth Maoláin cap a la Corunya, on es pensaven que el rei Felip III, enemic dels anglesos que estaven colonitzant l’illa, els ajudaria a organitzar un exèrcit per recuperar el terreny perdut. Fins aquí l’analogia.

El rei no els va ajudar, els nobles, errant per Flandes i Itàlia, no van tornar mai a Irlanda i els colonitzadors anglesos van acabar per imposar la Plantation a l’Ulster. Ens agrada mirar el passat, buscar-hi consol o guia. La trista fi dels comtes és encara avui objecte de debat entre els experts. Va ser una aposta equivocada? Van ser herois o il·lusos? Si fins i tot avui no està clar, imaginem-nos la confusió en què viurien en aquell temps.

Ara som protagonistes i testimonis d’una història viva que s’està escrivint davant nostre, amb una sensació de vertigen que sovint és difícil de suportar. Què no donarien molts per poder-s’ho mirar escrit, destil·lat i analitzat, des de la còmoda perspectiva del futur, i no pas patint la història des de la trinxera.