Pirineus 15/02/2018

Admesa la querella contra Ensenyament de la directora de l'escola de Montferrer i Castellbò

La denúncia, presentada al jutjat de la Seu contra tres persones, és per coaccions i assetjament en l'ambit funcionarial

E. J. M.
2 min
L'escola Rosa Campà del municipi de Montferrer i Castellbò. / ARXIU

Andorra la VellaEl jutjat de la Seu d'Urgell ha admès a tràmit la querella criminal presentada per la directora de l'escola Rosa Campà, del municipi de Montferrer i Castellbò (Alt Urgell), contra el director dels serveis territorials d'Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, i dos inspectors del departament. La denúncia, que es va presentar el passat 7 de desembre, és per presumptes delictes d'assetjament en l'ambit funcionarial i per coaccions. Cullerés havia estat citat a declarar al jutjat aquest divendres, però, de moment, s'ha ajornat.

L'advocat de la denunciant, Pau Simarro, ha detallat el que ha portat a la directora del centre a presentar la querella. Tot va començar fa un any, quan des dels serveis territorials d'Ensenyament a Lleida la directora va començar a rebre "atacs" i en un "to agressiu" se li va exigir entregar molta documentació perquè havia comès "greus irregularitats". La docent va començar a rebre correus electrònics i trucades, però no se li va obrir cap expedient sancionador. Segons el lletrat, es van començar a difondre "mentides" entre les mares i les pares del col·legi, i es va sembrar la sospita de la "corrupció".

La directora va contractar l'advocat, que va exigir l'expedient disciplinari que argumentés les presumptes irregularitats. Finalment, l'expedient va ser obert amb dos càrrecs lleus: l'un, que era una infracció lleu i ja prescrita, era perquè no havia convocat el consell escolar per substituir-ne un membre que s'havia jubilat; l'altre, era per haver firmat un conveni de col·laboració amb la Universitat d'Andorra (UdA). Simarro ha especificat que l'UdA té acords amb moltes escoles de la vall perquè el seu alumnat faci pràctiques, però són convenis verbals. Des d'Ensenyament, a la directora del Rosa Campà se li va exigir que ho fes per escrit i quan ho va fer se li va retreure que no tenia competències. En tot cas, és una falta lleu. L'advocat va demanar tant a l'UdA com a les escoles de la vall que informessin dels acords, però, aleshores, des del servei d'Inspecció se'ls comunica que l'expedient obert a la directora havia caducat, ja que no poden estar oberts més de sis mesos sense resolució. L'expedient va ser arxivat.

Però quan va començar el curs actual, des dels serveis territorials d'Ensenyament a Lleida va continuar l'assetjament; fins i tot, la van coaccionar perquè dimitís del càrrec, segons Simarro. Per tot això, la directora va presentar una querella criminal al desembre. El lletrat ha explicat que des d'Ensenyament s'ha intentat arribar a un acord, però com que no hi ha garanties que no continuïn les coaccions, el tràmit de la querella ha continuat.

Quan la directora va entrar a l'escola Rosa Campà, després que el seu projecte educatiu fos aprovat pel tribunal corresponent, hi havia 30 estudiants i, actualment, n'hi ha més de 80. De fet, és un centre que es caracteritza per impartir un sistema d'educació modern, adaptat al segle XXI, però dins del programa curricular que exigeix Ensenyament.

stats