Agents Rurals denuncien la circulació il·legal de motos de neu andorranes per territori protegit

La zona més conflictiva és la que limita amb Naturlàndia i l'augment dels controls ja ha comportat la sanció a un conductor del Principat

El cos d'Agents Rurals de Catalunya ha alertat de l'augment de la presència de motos de neu, la majoria provinents d'Andorra, que circulen de manera il·legal per zones limítrofes aprofitant-se de l'encara important acumulació de neu que encara hi ha a zones de muntanya tot i trobar-nos a l'abril. La cap regional dels Agents Rurals al Pirineu, Anna Servent, ha recordat que la legislació catalana prohibeix la conducció amb vehicles motoritzats per camp a través, és a dir fora de camins marcats i d'estacions d'esquí. A Andorra la legislació és menys estricta en aquest sentit.

A més, ha afegit Servent, es dona l'agreujant que aquestes conduccions il·legals es fan per espais naturals protegits i reserves de caça, fet que encara fa més preocupant aquesta pràctica per part d'andorrans. La zona on s'han vist més roderes de motos de neu és la limítrofa amb Naturlàndia, on els "accessos són bons", motiu pel qual els Agents Rurals han reforçat els controls. Aquests han permès denunciar i sancionar un conductor andorrà dilluns passat, que conduïa per la reserva nacional de caça de la Cerdanya-Alt Urgell. Conctretament, la denúncia i decomís va ser a la Tossa Plana de Lles i el Puigpedrós. A l'home se li va immobilitzar el vehicle i va haver de pagar una multa de 300 euros.

Servent ha recordat que la presència de vehicles motoritzats alteren la fauna, espècies com la perdiu blanca, el gall fer i també cinegètiques. Els "causen molèsties, les debiliten i fins i tot poden condicionar la seva supervivència", ha alertat la cap de la zona del Pirineu. A més, han constatat casos de furtivisme per part d'aquests conductors de motos.

Servent ha explicat que s'han posat en contacte amb els Banders d'Andorra per ajudar a controlar la situació i que s'han programat més controls de vigilància 'in situ' per ajudar a acabar amb "aquesta pràctica il·legal". En aquest cas que ha acabat amb sanció es tractava d'un particular, però els Agents Rurals també han tingut problemes amb empreses que fan rutes per zones prohibides.