L’ajuntament de la Seu destinarà 1,1 MEUR a ajudar famílies, empreses i autònoms

L’equip de govern de Junts i ERC ha pactat les mesures amb Compromís, el principal grup de l’oposició

L’ajuntament de la Seu d’Urgell ha presentat aquest migdia un seguit de mesures econòmiques de suport per a famílies i empreses amb l’objectiu de reduir l’impacte que ha provocat la crisi sanitària de la Covid-19 a la ciutat, amb un import econòmic de gairebé 1,1 milions d’euros. Les mesures han estat acordades entre l’equip de govern, de Junts per la Seu i Esquerra, i el principal grup de l’oposició, Compromís per la Seu, i les han donat a conèixer l’alcalde, Jordi Fàbrega, el vicealcalde, Francesc Viaplana, i portaveu del grup municipal de Compromís per la Seu, Òscar Ordeig.

Segons ha explicat el consistori en un comunicat, en la presentació Fàbrega ha manifestat que “aquest document és fruit de les reunions i converses que des del primer dia de la pandèmia s’han anat fent de manera periòdica entre l’equip de govern i els grups municipals per valorar la situació i les mesures a aplicar per intentar minimitzar els danys, que són molt importants, tant a nivell sanitari com social i econòmic”.

L’ alcalde urgellenc ha explicat que entre les propostes rebudes per part dels diferents grups de l’oposició i tot el treball de l’equip de govern “s’ha preparat un paquet important de mesures, que s’ha pogut consensuar entre l’equip de govern i el grup de Compromís per la Seu”. Fàbrega ha volgut remarcar la bona voluntat de col·laboració demostrada des del principi per part del grup de Compromís, tot assegurant que “en aquests moments tan difícils és d’agrair l’actitud per part de tots per buscar un consens que entenem que beneficia a tots els veïns i veïnes de la Seu d’Urgell”.

L’alcalde ha explicat que aquestes mesures s’estructuren en dos grans eixos: suport a les famílies i suport a les empreses, autònoms i activitats. Ha afegit que d’una banda es vol aconseguir pal·liar les dificultats econòmiques de les famílies que han vist minvats els seus recursos, ja sigui perquè han perdut la feina, han patit un ERTO o han hagut de tancar el seu negoci, ajudant-les a fer front a les despeses derivades de les seves necessitats bàsiques (habitatge, alimentació i subministraments).

D’altra banda, ha indicat que amb aquestes mesures, l’Ajuntament també vol donar un suport a les empreses, autònoms i diferents activitats del municipi que s’han vist obligades a cessar la seva activitat i també a aquelles que no es trobin en aquesta situació però hagin disminuït els seus ingressos a conseqüència de l’aturada de l’ estat d’alarma.

El 7% del pressupost municipal

Per la seva banda, Viaplana, ha posat en valor que aquestes mesures “representen un esforç molt important per part de l’Ajuntament, ja que gairebé 1,1 milions d’euros representa el 7% del pressupost municipal”. Aquests diners, ha detallat, surten en bona part del romanent de tresoreria del 2019 (465.000 euros), recursos propis derivats d’altres partides (244.000 euros) i aportacions econòmiques aprovades per la Diputació de Lleida (174.000 euros). A la xifra total també s’hi sumen els 300.000 euros que no ingressarà el consistori per totes aquelles taxes i tributs que deixarà de cobrar.

De les diverses mesures que es duran a terme, destaquen els 300.000 euros que es destinaran a les empreses o els 250.000 que aniran al Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell (CAPAU) per reforçar els serveis d’atenció a les persones en situació de vulnerabilitat. També es destinaran 200.000 euros a ajudar als empadronats al municipi que s’hagin quedat a l’atur o hagin patit un ERTO amb una targeta moneder per a gastar en comerços i empreses de la Seu durant aquest any.

Ajudes a fronterers aturats

Per acabar, el portaveu del grup municipal de Compromís per la Seu, Òscar Ordeig, ha volgut “agrair públicament a l’alcalde i al vicealcalde, així com als seus respectius grups municipals i als tècnics municipals, haver fet possible aquest important acord”. Ordeig ha remarcat també que això ha estat possible perquè totes les parts implicades han cedit. Així, ha posat exemples de la negociació entre els grups municipals i ha citat la inclusió de les ajudes a fronterers en atur, sense dret a cap tipus de prestació, que rebran 400 euros a través de les targetes moneder. “Hem parlat des del primer dia d’aquesta crisi, i estem contents per haver aconseguit aquestes mesures i alhora esperançats per veure la solidaritat que ha sorgit per fer front aquesta situació”, ha afegit.

Ordeig ha remarcat que “aquest acord també ens permetrà fer una reflexió des de la unitat sobre les conseqüències econòmiques i socials, i quin model de ciutat necessita la Seu”. També ha explicat que es crearà una comissió de seguiment, formada per regidors i regidores de Junts per la Seu, Esquerra i Compromís per la Seu, que vetllarà per l’aplicació de totes aquestes mesures econòmiques de suport a famílies i empreses.