Aprovat el cartipàs municipal de l'ajuntament de la Seu

Compromís qüestiona el model i denuncia que la despesa en sous es multiplica per dos

El ple de l'ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dimarts al vespre el nou cartipàs municipal presentat per l'equip de govern (JuntsXlaSeu i ERC), que determina l'organització interna del consistori urgellenc per a la legislatura 2019-2023. La sessió plenària extraordinària ha servit també per donar compte de la constitució dels grups municipals, la designació dels membres de la junta de govern local i tinents d'alcalde, la creació i composició de les comissions informatives, la designació de representants a entitats i òrgans no dependents i dependents de l'ajuntament, la fixació de la periodicitat de les sessions del ple i les compensacions econòmiques a grups i regidors.

Pel que fa al carpitàs, l'alcalde urgellenc, Jordi Fàbrega, ha destacat el fet que incorpora tres noves regidories, entre les quals n'hi ha una de dedicada als projectes estratègics de la ciutat. El màxim responsable d'aquesta àrea serà el vicealcalde, nova figura que ostentarà primer el republicà Francesc Viaplana i després Jordi Fàbrega, quan es faci efectiu el relleu en el mandat. Les altres dues regidories de nova creació al consistori alturgellenc estaran vinculades al patrimoni: Patrimoni natural i Patrimoni cultural i museus.

En relació amb el nou organigrama municipal, Compromís X la Seu ha subratllat que l'organització prevista "no és la millor per encarar els reptes que té la ciutat". En aquest sentit, el regidor Òscar Ordeig ha assegurat que els blocs de treball establerts no són clars i ha recordat que la figura del vicealcalde "no està regulada per llei i no té competències, ni tampoc veu ni vot a la junta de govern".

Per la seva banda, la portaveu de la CUP, Xènia Antona, s'ha preguntat per la separació que s'ha establert entre la Participació ciutadana i la Transparència i bon govern, així com el fet de tractar de forma diferenciada el poble de Castellciutat i els barris. "Hi ha alguns canvis que no acabem d'entendre", ha dit.

Designacions 

Els grups municipals constituïts al consistori urgellenc són els de Compromís, Junts, ERC i la CUP, dels quals en seran portaveus Joan Barrera, Jordi Fàbrega, Francesc Viaplana i Xènia Antona, respectivament. D'altra banda, les comissions informatives es faran en les quatre àrees principals (Desenvolupament local i ocupació, Atenció a les persones, Territori i Sostenibilitat, i Serveis centrals i cultura), i també hi haurà una comissió especial de Comptes i una altra de Seguretat ciutadana. En aquest aspecte, la portaveu de la CUP, Xènia Antona, tot i votar-hi a favor, ha fet notar que no s'ha conservat la comissió de Transparència i participació, creada ara fa quatre anys. "Es podria haver mantingut i haver-hi aportat recursos tècnics per donar-li rellevància", ha dit. Compromís s'ha abstingut.

Amb relació a la presència dels grups als diferents organismes i patronats, Compromís recupera la representativitat al Patronat de la Fundació Sant Hospital, on també es proposarà que la CUP hi participi a través de l'exregidor Pau Lozano. Òscar Ordeig ha valorat positivament aquest fet, però ha lamentat que "ERC i Junts faran una política de continuïtat en l'àmbit sanitari". Així mateix, ha justificat la seva abstenció en aquesta qüestió pel manteniment de les empreses públiques com Hiuls o Capau. "Caldria dissoldre-les i reorganitzar-les", ha remarcat.

La cupaire Xènia Antona també s'ha mostrat molt crítica amb les societats municipals, que no veu transparents. "S'han de reduir si no es veuen clars els beneficis", ha asseverat.

Horaris i dies dels plens

El ple extraordinari ha aprovat també convocar cada primer dilluns de mes el ple ordinari, i no pas cada segons dilluns, com fins ara. El dia es podrà canviar si així ho condiciona el calendari festiu o de treball. L'hora de les sessions plenàries serà a les set de la tarda, tal com es va instaurar la legislatura anterior a través d'una proposta de reforma horària, informa RàdioSeu.

La CUP ha decidit votar-hi en contra perquè creu que és un horari que no s'adapta a la vida laboral d'alguns regidors ni a la ciutadania. En aquest aspecte, el vicealcalde Francesc Viaplana s'ha mostrat a favor de parlar-ne novament i consensuar un canvi si així es considera.

Retribucions

Pel que fa a la dedicació prevista pels membres de l'equip de govern, serà d'un 85% en el cas de l'actual alcalde, Jordi Fàbrega, el qual percebrà un sou anual brut de poc més de 40.000 euros. D'altra banda, tres tinents d'alcalde treballaran a mitja jornada i cobraran uns 20.000 euros anuals; la regidora que hi dedicarà un terç percebrà més de 12.000 euros, i la que ho fa a un 25% prop de 10.000. La proposta de l'equip de govern ha rebut el vot contrari de Compromís i la CUP.

El portaveu de Compromís Òscar Ordeig creu que és molt elevada la dedicació de sis persones "i més encara quan es vol contractar un gerent, amb un sou de 50.000 euros", una figura que va defensar l'equip de govern. "S'ha multiplicat per dos la despesa en sous dels alliberats, passant de 61.186,95 euros del 2015 als 124.313,11 euros aprovats en el ple del cartipàs, en què se li ha de sumar la Seguretat Social", ha denunciat Ordeig, que ha assegurat que "aquest pacte respon a un repartiment de poder, sense tenir en compte el futur de la Seu, per tal que de mantenir la teranyina d’interessos creats a l’entorn de l’ajuntament, l'hospital i Consell Comarcal, i poder repartir sous i cadires".

Compromís ha puntualitzat que està en contra del model gerencial per l’ajuntament, apostant per una gestió política. Per la seva banda, des de la CUP s'ha mostrat en contra perquè el sou màxim que estipula el seu codi ètic no pot ser superior a 2,5 vegades el Salari Mínim Interprofessional (SMI).

Defensa del model gerencial

En relació a les crítiques de l'oposició, l'equip de govern ha defensat el número de persones alliberades i les compensacions. "La feina que es fa a l'ajuntament requereix dedicació i si es continua treballant fora, no hi és", ha considerat l'alcalde Fàbrega. El batlle urgellenc ha subratllat que els criteris retributius s'han establert per sota del que fixa la llei per no ser un inconvenient per a les arques municipals. Fàbrega també creu imprescindible la figura gerencial, malgrat que no ha funcionat en les ocasions anteriors. "És una peça clau perquè augmenti l'eficàcia al consistori", remarca.