Els bombers voluntaris de Montferrer se sumen al tancament

Al conjunt de la demarcació de Lleida ja són una quinzena els cossos que han decidit aturar l'activitat

Els bombers voluntaris de Montferrer s'han sumat a la decisió de tancar el seu parc indefinidament a partir d'aquesta setmana. S'afegeixen així al cos de Coll de Nargó, que va ser el primer a comunicar-ho aquest dimarts, i a una dotzena més de parcs no professionals de la demarcació de Lleida que han justificat aquesta decisió per les limitacions de material i personal amb què es troben actualment. Així, segons ha informat l'ACN, almenys 15 dels 22 recintes voluntaris que hi ha al territori ja no atenen emergències des d'ara.

El secretari general d’Asbovoca i caporal del parc de Coll de Nargó, Jordi Fabra, ha donat aquest dimecres més detalls del tancament i ha afirmat que en el cas que siguin activats per un servei d’emergència, l’atendran en funció del personal que en aquell moment estigui disponible al poble, ja que la situació actual impedeix disposar d’equips de guàrdia amb garanties. “No marxem, no tanquem les portes, sinó que més aviat el que passa és que no podem obrir”, ha sentenciat Fabra.

Ara per ara, aquest parc de l’Alt Urgell compta amb catorze voluntaris, dels quals n’hi ha sis o set que estan operatius. Uns efectius, que segons el caporal de l’equipament, són insuficients, ja que haurien d’arribar a ser de 25 o 30 persones. Això implica que en una sortida s’hagi de desplaçar un equip format per tres o fins i tot dos bombers i que no s’hagi arribat a atendre ni un 30 per cent dels serveis pels quals havien estat requerits. Tot i això, el parc ha registrat 120 obertures en un any, el que vol dir, tal com ha lamentat Fabra, que a la pràctica s’està aguantat “les mancances estructurals del cos”.

El representant dels bombers voluntaris nargonins ha definit de “col·lapse operatiu” la situació per la que passa el Cos de Bombers i considera que, sobretot en aquelles zones més despoblades, cal replantejar el model. De fet, ara per ara no es pot garantir l’atenció de les emergències que es puguin produir en tot el tram entre Balaguer i la Seu d’Urgell. A més, ha denunciat que l’equipament no s’ha renovat en els darrers 25 anys, cosa que implica haver de desplaçar-se amb vehicles que no tenen cinturó de seguretat als seients de darrere.

Crida a un acord del parlament

El president de l'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya (Asbovoca), Josep Maria Alcalà, ha instat el govern català i a tots els grups parlamentaris a buscar una ''acció de pes'' per solucionar aquesta situació, perquè considera que el model actual està ''col·lapsat'' i la xarxa de parcs està ''trencada''. Alcalà s'ha mostrat escèptic en relació a la compareixença que farà aquest dimecres a la tarda el conseller d'Interior, Miquel Buch, al parlament per explicar el Pla 2025 del Cos de Bombers, perquè augura que aquest pla parteix de ''dades irreals que seran irrealitzables''. En canvi, aposta perquè s'impulsi una ''acció de pes'' de tot el parlament, perquè creu que el model de bombers ''ha explotat''.

Al conjunt de Catalunya hi ha 76 parcs de bombers voluntaris i, segons Alcalà, "tots" viuen una situació de manca d'efectius semblant als 22 de la demarcació de Lleida. És per això que en els propers dies es preveuen més tancaments i també accions de protesta del col·lectiu. Des de fa una setmana, els bombers voluntaris ja no assumeixen sortides M1, que són aquelles derivades de plans de prevenció que activa l'executiu i que no poden assumir els bombers professionals perquè també fan vaga.